72 órányi önzetlen munkát lehet végezni a közösségért Gyergyószentmiklóson

Pethő Melánia 2018. szeptember 27., 12:31

Gyergyószentmiklós is részese lesz a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű nemzetközi mozgalomnak, amit idén október 11-14. között tartanak. A Több vagy, ha adsz! jelmondattal meghirdetett akció részeként önkéntesek segítségét várják.

Lehet szemetet szedni... Fotó: 123RF

A mozgalom szervezői az önzetlen segítségnyújtás örömeinek megtapasztalására szólítják fel a fiatalokat, 14-30 év közötti korosztálynak ajánlva az ökológiai, fejlesztő és szociális projekteket, amelyekkel egy-egy településen a környezet szebbé, jobbá tételét, a rászorulók segítését célozzák meg.

Csatlakozz barátaiddal, osztály- vagy közösségi társaiddal Böjte Csaba testvérhez, az akció idei fővédnökéhez és több ezer fiatalhoz, akik országszerte kompromisszum nélkül cselekszenek környezetükért és embertársaikért, mivel hiszik, hogy valóban többek leszünk, ha adunk!

– olvasható a mozgalom magyarországi szervezőinek felhívásában. Közösségi oldalukon azoknak a településeknek a nevét is feltüntették, amelyek csatlakoznak idén az akcióhoz – Gyergyószentmiklós is közöttük van.

Gyergyói programok a tiszta városért

Még zajlik a szervezés, az viszont már leszögezett, hogy három gyergyószentmiklósi helyszínen ajánlhatják fel segítségüket az akcióhoz csatlakozók – mondta el lapunknak a helyi szervezők nevében Görgicze Emőke. Mint részletezte, a polgármesteri hivatallal egyeztetve,

a Békény-patak városon áthaladó szakaszán szerveznek medertakarítást, a református egyház a parókián zajló felújító építkezéshez fogad segítőket, a Szent Erzsébet Öregotthon vezetősége pedig az intézmény udvarának takarítását, rendezését, a tüzelőfa felhasogatását bízza az önkéntesekre.

„A 72 óra kompromisszum nélkül idei akciójába szervezőként beszállt a Kárpát-medencei Háló mozgalom ifjúsági közössége, általuk szereztünk tudomást az önkéntes segítségnyújtás e lehetőségéről.

... valamint rendrakásban segédkezni Fotó: 123RF

Vállaltuk, hogy Gyergyószentmiklóst is bekapcsoljuk a mozgalomba

– tájékoztatott Görgicze Emőke. Két helyi szervezőtársával közösen igyekeznek előkészíteni az október 11-14. között zajló akciót, amelyet Egy tiszta városért! címmel hirdettek meg. A visszajelzésekből kiderült, hogy nem csak a fiatalok érdeklődnek a közhasznú tevékenységek iránt, ezért minden korosztály számára nyitottá tették a részvételt.

Azok jelentkezését is szívesen fogadják, akik 72 óránál kevesebb időt tudnak áldozni az önkénteskedésre.

{A}

Támogatókra is számítanak

A beosztást, a munka menetét időben közlik majd a közösségi hálón, de ha valaki személyesen szeretne érdeklődni, esetleg ötletekkel, tanácsokkal szolgálni a szervezőknek, vagy támogatási szándékáról tájékoztatná őket, megteheti a következő telefonszámokon: 0728–966 478 (Görgicze Emőke), 0751–065 296 (Gál Éva), 0744–391 359 (Kopacz Zoltán).

A tervek szerint munka csak a két első napon lesz, vasárnap lelki programok (előadás, istentisztelet, szentmise) keretében ünneplik meg a közösségért végzett szolgálatot.

A szervezők igyekeznek bográcsossal előrukkolni pénteken és szombaton, az elkészítéséhez szívesen fogadnak minden bele járó alapanyagot.

Továbbá a munkálatok végzéséhez szükséges eszközöket (szemetes zsák, gumikesztyű, ecset stb.) is várnak a felajánlóktól.

A mozgalomról
A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. Magyarországon 2006 óta, Erdélyben négy éve szerveznek programokat a mozgalom keretében. Cél, hogy a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt meghívja, hogy egy hétvégén tegyék szabaddá magukat arra, hogy segítsenek ott, ahol szükség van. Az akció szervezőinek célja továbbá felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére és az is, hogy az akcióban résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak szabadon, nagyszerű érzés, és nagy ajándék. (Forrás: 72ora.hu)