Szinte esélytelen, hogy idén autópálya-szakasza legyen Maros megyének

Nemes Gyula 2018. szeptember 30., 18:12

A koptatóréteget húzzák a Marosugra és Radnót közötti autópálya-szakaszra, decemberben már közlekedni is lehetne rajta. Csakhogy azt még nem tudni, idén átadják-e. A Nyárádtő–Marosvásárhely közötti sztrádarész sorsáról ugyanakkor semmi hír.

Folyamatos a munka, idén mégsem lesz autópálya Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei központból két irányba is lehetőség lesz bekapcsolódni a nyugati autós „vérkeringésbe”. Egyrészt a Marosvásárhely–Torda–Szászsebes–Lugos–Nagylak közötti, másrészt a Marosvásárhely–Torda–Kolozsvár–Bors közötti autópálya-szakaszokon. A Kolozsvár és Bors közötti rész azonban még csak távlati terv.

{A}

Jelenleg három építés alatt levő szakasz van: Marosvásárhely (Nyárádtő)–Aranyosgyéres, Torda–Szászsebes és Déva–Lugos,

amelyek befejezését 2019, illetve 2021-re ígérték a hatóságok. Ha az első kettő megvalósulna, a román fővároshoz is „közelebb” lennénk, hiszen Szászsebesről már autópályán közelíthető meg Nagyszeben és Pitești-ről Bukarest, bár a Nagyszeben–Pitești szakasz még csak távlati terv. Ennél még távolabbi projekt a Marosvásárhely és Jászvásár közötti sztráda.

2016-ban nem sikerült egyetlen kilométernyi autópályát sem átadni, 2017-ben is csak egy alig 15,4 kilométeres szakaszt. Ezzel szemben a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) igazgatósága azt ígérte, hogy idén több mint 60 kilométer autópályát készítenek el. Az ígéret szerint átadásra kerül a Szászsebes és Torda között 24 kilométer, Déva és Lugos között 22,5 kilométer, illetve Nyárádtő–Marosugra között 10 kilométer, de ezek nem minden estben nyílnak meg egyelőre a forgalom előtt.

Fotó: Haáz Vince

Az Pro Infrastructura egyesület honlapja és Facebook-oldala szerint azonban ezeket az ígéreteket lehetetlen lesz betartani, ha a munkálatok a jelenlegi ütemben haladnak. Egy augusztus 7-ei bejegyzés szerint nagyon szépen haladnak a munkálatok a Marosugra és a marosvásárhelyi repülőtér közötti 10 kilométernyi szakaszon, de annak az esélye, hogy ezt 2018-ban be tudják kötni az „autópálya-rendszerbe”, minimális, hiszen

a radnóti csomópont körüli munkálatokat nem tudják befejezni idén.

Augusztus 22-én azt jegyezték be, hogy megfigyeléseik szerint az Aranyosgyéres–Maroskece között folyó munkálatok nagyon lelassultak és, ha a jelenlegi ritmusban haladnak szerintük lehetetlen lesz befejezni ezt a szakaszt 2019-re. Ezzel fennáll annak a veszélye, hogy a Marosugra–Radnót közötti szakasz, amely a jelek szerint befejeződik jövő évre „múzeumi” szakasszá válik.

Fotó: Haáz Vince

Arról semmi hír, hogy mi a sorsa a Nyárádtő–Marosvásárhely közötti pályaszakasznak, amely esetében a megóvták a versenytárgyalás eredményét, és azóta sem hirdettek nyertest.

Szeptember 2-án a szászsebesi csomópont körül filmeztek, fotóztak, mint a felvételekből kiderül, jelentős haladást értek el az építtetők, de arra, hogy 2019 előtt befejezzék, nincs esély. A csomópont az A10 (Torda–Szászsebes), A1 (Nagylak–Bukarest) autópályákat és az 1-es országutat utat kötné össze, de sok és nehéz munkálatokra van ott szükség.

Szeptember 8-án a Solymos melletti csomópont körüli munkálatokat vették górcső alá, amelyből úgy tűnik, hogy haladnak a munkálatokkal, de az ígért 2018-as átadás csúszni fog 2019 nyarára. Ez a Déva–Lugos közötti szakasz egyik legnehezebb pontja, ahol több helyen vasbeton támfalak építésére van szükség, de helyenként még az ásatások sem fejeződtek be.

Fotó: Haáz Vince

Folyamatosan  tájékoztatnak

Azokat, akiket érdekel a helyi autópályák sorsa, a körülöttük zajló munkálatok menete, figyelhetik a Pro Infrastructura egyesület Facebook-oldalát, amelyek üzemeltetői igyekeznek napirenden lenni a fejleményekkel. Az oldalakon nagyon sok érdekes egyéb – de a közlekedéshez köthető – információt is megosztanak, például a legújabb témába vágó kormányhatározatokról, szaktárca-nyilatkozatokról.