Mezőgazdasági miniszter: más országok is tehetetlenek voltak a sertéspestissel szemben

Székelyhon 2018. szeptember 25., 20:46

Európa más országai is tehetetlenek voltak a sertéspestissel szemben, jelentette ki a képviselőház plénuma előtt Petre Daea. A mezőgazdasági miniszter az ellene benyújtott egyszerű indítvány megvitatásán mondta ezt.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Daea részletes grafikon bemutatásával illusztrálta az alsóház plénuma előtt, hogy a mezőgazdasági minisztérium az állam más intézményeivel karöltve milyen intézkedéseket hozott az afrikai sertéspestis visszaszorítása érdekében – számol be az Agerpres. A miniszter szerint az afrikai sertéspestissel szemben

Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Oroszország, Fehéroroszország, Grúzia, Ukrajna, Csehország, Magyarország, Bulgária, és legutóbb Belgium is tehetetlen volt.

A miniszter szerint az egyszerű indítvány vitája nem oldja meg a sertéspestis ügyét. „Világpremier lenne, ha Romániában egyszerű indítvánnyal vissza lehetne szorítani a vírust” – fogalmazott Daea.

Az ülésről távozó minisztert arról kérdezték az újságírók, hogy meg fog-e jelenni az ügyészségen, ha beidézik az afrikai sertéspestis kapcsán indított kivizsgálás során. „Természetesen megjelenek” –felelte Daea.

Az ügyészség szeptember elején kezdett in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást az afrikai sertéspestis kapcsán, állat- vagy növénybetegségek terjesztése (Btk. 355.cikk), illetve hivatali gondatlanság (Btk. 298. cikk) gyanúja miatt.