Kihúzza az év végéig Gyergyószentmiklós a költségvetés-kiegészítésből

Gergely Imre 2018. szeptember 25., 19:10

1 millió 875 ezer lej érkezett Gyergyószentmiklós kasszájába a kormánytól a költségvetési visszaosztások révén. Ezt az összeget osztotta el a város képviselő-testülete a kedd délutáni ülésén. Lényegében a rezsiköltségekre, illetve az alkalmazottak fizetésére jut.

A legszükségesebbekre szánt pénzek elosztásáról döntött most a képviselő-testület

A költségvetési törvény megváltozása miatt lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhattak idén az önkormányzatok, így Gyergyószentmiklós is. Emiatt a város úgy állította össze 2018-as büdzséjét, hogy eleve tudható volt: a működési költségekre, víz, villany, közmű számlákra és fizetésekre nem lesz elég az év végéig. Arra számítottak ugyanis, hogy év közben lesz olyan költségvetés-kiigazítás, amiből ezt a lyukat be lehet majd tömni.

Érkezett ugyan 1 millió 875 ezer lej, de ez kevesebb a vártnál, éppen csak a legszükségesebb kiadásokat lehet belőle fedezni. 

Amint azt a keddi ülésen Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta, az önkormányzat és alintézményei most már ki tudják fizetni a számláikat. 465 ezer lejes támogatást fordítanak a távhőszolgáltatás működtetésére és 998 ezer lej jut fizetésekre. Az utóbbi összeg azonban még mindig nem elég,

az önkormányzat alkalmazottainak decemberi bére csak kis mértékben van biztosítva

– fogalmazott a polgármester. Azt remélik, hogy októberben még történik költségvetés-kiigazítás, és akkor ezt is meg tudják majd oldani. További bevételekre számítanak még például faeladásból, és úgy tűnik, a helyi adókból befolyó jövedelem is több lesz valamennyivel, mint amennyivel az év elején számoltak.

Úgy néz ki, végül ütni fogja a széle a hosszát, és nullában tudjuk zárni ezt az évet

– fogalmazott a polgármester.

Elmondta, még van bizonyos remény, pénzügyminisztériumi egyeztetések zajlanak, hogy az önkormányzatok visszakaphatják azt az összeget, amit a költségvetési törvény változása elvett tőlük, azaz a kormány kiegészíti a jövedelmeket a tavalyi szintre, egyelőre azonban nincs konkrétum e tekintetben.

A gyergyószentmiklósi városháza a közeljövőben átnézi, hogy milyen összegek vannak még a számláin, miket lehet átcsoportosítani. Ezekből kisebb útjavítások, kátyúzások valósulhatnak meg.