Menedékház „épült” a Kovászna megyei Lakócán

Bíró Blanka 2018. szeptember 25., 16:20

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat a napokban fejezte be a Lakóca menedékhely összeszerelését.

Fotó: Kovászna Megyei Hegyimentő Szolgálat

Az 1777 méteres Lakóca csúcs Kovászna megye legmagasabb pontja, a Háromszéki-havasok második legmagasabb csúcsa, az 1783 méteres Gór-havas után.

A Lakóca és az ott felszerelt meteorológiai állomás mintegy négyórás gyalogútra van Kommandótól, a megye legmagasabban fekvő településétől, a turisták által ismert és kedvelt helyszín.

A gerinc jelzés közelében, 1700 méteren levő faház rossz időjárás, sérülés vagy más veszély esetén 4-8 személynek nyújthat menedéket – adja hírül a hegyimentő szolgálat a Facebook-oldalán. A hegyimentők szerint,

a menedékház nagy segítség lehet azoknak, akik a megye legmagasabb pontját tűzik ki úticélként, hiszen a tetőtől mindössze 20-25 perces gyaloglásra van.

{A}

Idén ez már a második menedékház, augusztusban a helyi bakancsos turizmus egyik kedvelt helyszínén, a Bodoki-hegység csúcsához közel, ezer méter felett alakítottak ki egy hasonló menedékhelyet. Azt tervezik, hogy amint a terület tulajdonjogát tisztázzák, oda kilátót is építenek.

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat 2017 novemberében alakult, jelenleg négy hivatásos hegyimentő és négy önkéntes biztosít szolgálatot Háromszéken. Az elmúlt évben a Bodoki-hegységben újrafestették a turistaösvényeket és új jelzőtáblákat helyeztek ki.