A „diszkriminatív, jogtalan és minden szakmaiságot mellőző rendeletet” miatt tüntet a Magyar Szülők Szövetsége

Szász Cs. Emese 2018. szeptember 25., 20:17

Tüntetéssorozatot indított a kisebbségek nyelvén működő elemi osztályok román nyelv és irodalom oktatását érintő kormányrendelet kapcsán a Magyar Szülők Szövetsége.

Képünk illusztráció Fotó: Biró István/MTI

Hétfőtől csütörtökig 17 és 18 óra között, pénteken pedig 12 és 13 óra között a marosvásárhelyi főtanfelügyelőség előtt tiltakoznak a rendelet ellen. A tüntetéssorozaton fehér zászlót lobogtatnak és a Magyar Szülők Szövetségének kiáltványát olvassák fel, amelyből kiderül, hogy romániai nemzeti kisebbségi szülőkként döbbenten vettek tudomást a 2018. augusztus 28-án publikált sürgősségi kormányrendeletről, amely szerint a kisebbségek nyelvén működő elemi oktatásban a román nyelv és irodalom órákat kötelezően szaktanárok kell átvegyék.

{A}

A kiáltvány szerint a szülők örültek, amikor hat évvel ezelőtt végre bevezették a kisebbségi oktatásban a román nyelvtanulás reformját, lehetővé téve ez által, hogy a gyermekek a kommunikatív nyelvet sajátítsák el, melyet a hétköznapokban használnak.

„Ez a reform most a hatodik évnél tart, az új generáció gyönyörűen fejlődik, mindezt konkrét szakmai felmérések bizonyítják! Tanítóink évek hosszú sora óta szakképzésekre járnak, hogy az új pedagógiai módszereket elsajátítsák, ezzel is segítve a román nyelv minőségi oktatását. Mi, szülőkként teljesen elégedettek voltunk és vagyunk az új módszertannal, tantervvel, mert azt tapasztaltuk, hogy gyermekeink sokkal felszabadultabban, könnyebben kommunikálnak románul, korosztályuknak megfelelő a tanagyag” – áll a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott dokumentumban.

A szülők a kiáltványban felszólítják Valentin Popa oktatási minisztert, hogy „Románia Alkotmánya értelmében, tanuló gyermekeink nevében azonnal függessze fel ezt a diszkriminatív, jogtalan és minden szakmaiságot mellőző rendeletet”.

Ugyanakkor arra kéri a tárcavezetőt, hogy záros határidőn belül üljön tárgyaló asztalhoz az érintettek képviselőivel megvitatni a további lépéseket. „Mi meg akarunk tanulni románul! Ha Ön is ezt akarja, akkor segítsen nekünk ebben, ne akadályozza!” – áll a közleményben, amelyben többek közt a tanügyminiszter lemondását is követelik.