A télre készülnek a gyergyói anyaotthonban

Pethő Melánia 2018. szeptember 25., 15:18

Otthonainak lakói számára a kielégítőnél többet, kellemes körülményeket igyekszik teremteni az Ora International Ökuménikus Keresztény Emberbaráti Segélyszervezet.

Tűzifa az otthonnál. Fel kell készülni a télre. Archív Fotó: Ora International

Nem érte felkészületlenül az iskolakezdés a gyergyószentmiklósi hajléktalanszálló anyaotthonában lakó öt anyukát és hét gyermeket: tanfelszerelést kaptak az óvodások és iskolások, de játékszereket is, amik használatával nemcsak a szórakozás, a kikapcsolódás biztosított, hanem a mozgás örömeinek felfedezése is. Az otthont működtető Ora International segélyszervezet arról is gondoskodott, hogy a lehűlések se okozzanak gondot a hajléktalanszállóra kényszerült lakóknak:

a meleg víz előállításához, illetve a fűtés elindításához szükséges tűzifát már beszerezték

– tájékoztatott Gábor Enikő szociális munkás. Az anyaotthonban nem a lakók kell gondoskodjanak a fűtésről, meleg vízről, mint ahogy a mindennapi betevő alapanyagait is készen kapják. A magukra maradt anyák feladata a gyermekeikre összpontosítani, nevelgetni őket, a szobájukat tisztán tartani, és a téli befőzésekből részt vállalni.

Idén is táboroztak a gyermekotthon lakói

Otthonosak a körülmények a segélyszervezet fenntartásában lévő gyermekotthonban is, és hogy kellemes élményekkel gazdagítsa az ott lakók életét, táboroztatásukról gondoskodik nyaranta a működtető. Idén a Szatmár megyei Tasnádot választották helyszínül, ahol a termálvizes strandon kedvére lubickolhatott a 29 gyermek. A legkisebb 6 évestől a legnagyobb 21 évesig mindenki részt vett a vakáció csúcspontját jelentő egyhetes táborban – számolt be Tusa Lajos, a gyermekotthon főfelügyelője.

{A}

Mint részletezte, annak ellenére, hogy a nyaralásra elkölthető pénzkeretből nem éppen luxuskörülményeket lehet biztosítani, vendéglátójukkal igen nagy szerencséjük volt: a szállás tekintetében nem lehetett rá panasz, ami pedig az étkeztetést illeti, valósággal elkényeztette a gyerekeket.

Nem valószínű, hogy hasonló babusgatásban lehetne részük, ha szüleikkel töltenék a nyarat.

Egyrészt mert csak néhányukat viszik el az otthonból hosszabb-rövidebb időszakra, másrészt mert szociális problémákkal küzdenek a szülők, nem engedhetik meg maguknak, hogy nyaralni vigyék gyermekeiket – jegyezte meg Tusa Lajos.

Emlékek ajándékba

Az idei tábor fényképei is belekerülnek abba a fotóalbumba, amelyet személyre szabva készítenek el minden lakó számára a gyermekotthonban. „Ennek a projektünknek az Örökítsünk gyermekkort! címet adtuk, és az a lényege, hogy az elmúlt esztendők kirándulásaira, iskolai és vakációs tevékenységeire próbáljunk visszatekintést nyerni, a gyermekekben felidézni az emlékeket egy-egy képes albumon keresztül. Egyfajta meglepetésnek szánjuk az albumot, hogy nagyobb szeretettel tudjanak visszaemlékezni az otthonban töltött időszakra” – mondta Tusa Lajos.