Taroltak a bolyaisok a Sportolimpián

Pál Gábor 2018. szeptember 26., 10:42

Negyedik alkalommal rendezték meg múlt héten az erdélyi magyar középiskolások számára kiírt Sportolimpiát. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium diákjai kiváló eredményeket értek el, ők szerezték a legtöbb aranyérmet.

A legtöbb aranyérmet az úszók szerezték, de a többi sportágban is kiválóan teljesítettek a bolyaisok Fotó: Facebook/Sportolimpia

Az RMDSZ és a Communitas Alapítvány által szeptember 19–22. között Kolozsváron megrendezett Sportolimpián 28 iskolából 547 diák versenyzett, 50 testnevelő tanár vezetésével. Maros megyéből három középiskola képviseltette magát: Vásárhelyről a Bolyai Farkas Gimnázium és a Református Kollégium, illetve Szovátáról a Domokos Kázmér Szakközépiskola.

A bolyaisok népes csapattal indultak a versenyen, 54 diák szállt harcba az aranyérmekért. Nyolc sportágban lehetett bizonyítani: asztalitenisz, atlétika, kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, röplabda, strandröplabda és úszás.

Bálint Julianna és Jakab Barna testnevelő tanárok készítették fel a fiatalokat, a kolozsvári kiszállásra pedig önszorgalomból Kovács József nyugdíjas kémiatanár is elkísérte őket.

{K1}

A Bolyai Farkas Gimnázium tanulói úszásban bizonyultak a legsikeresebbeknek, öt aranyérmet gyűjtöttek ebben a sportágban. Ötven méteren rendezték a versenyeket, a lányok pedig mindhárom úszásnemben elsők lettek: Székely Éva gyorson, Lukács Henrietta háton, Szabó Nikolett pedig mellen. A fiúk közül Szász Róbert Máté bizonyult a legjobbnak a mellúszóknál. A 4×50 méteres vegyes váltónál is (két fiú és két lány) a bolyaisok nyerték meg az aranyat: Fángli Henrietta, Szabó Nikolett, Szász Róbert Máté és Rávai István.

Két első helyet szereztek még az asztaliteniszezők is: Fisher Anna egyéniben, illetve Varga Krisztina és Farkas Bence párosban. Utóbbi a fiúknál bronzérmes lett.

A kosárlabdacsapat harmadikként végzett Fotó: Bolyai Farkas Elméleti Líceum

Atlétikában a Kovács Noémi, Szabó Henrietta, Balog Gergő és Tímár Ádám alkotta csapat a 4×100 méteres síkfutásnál második lett, a fiúk távolugróversenyén pedig Zibleanu Dániel diadalmaskodott. A 800 méteres női síkfutásban Osváth Katalin bronzérmes lett. Ugyancsak harmadik helyen végeztek a bolyaisok a fiúk kosárlabdatornáján.

Ezekkel az eredményekkel (8 arany, 1 ezüst, 3 bronz) a Bolyai Farkas Gimnázium az összetett éremtáblázat élén végzett, megelőzve a kolozsvári Báthory István Gimnáziumot.

Tavaly ezüstérmesek lettek a marosvásárhelyiek, akkor épp a báthorisok előzték meg őket. Idén viszont a bolyaisok kétszer több aranyérmet szereztek, mint a múlt évben, így győztek.

Jakab Barna testnevelő tanár természetesen elégedetten nyilatkozott diákjai teljesítményéről, de hozzátette:

Igazából nemcsak az eredmények számítanak, hanem az, hogy szinte minden erdélyi megyéből, még a szórványból is ennyi iskola delegálni tudta diákjait.

Hangsúlyozta, hogy a Bolyai Farkas Gimnázium szurkolótábora külön dicséretet kapott a szervezőktől a kitartó buzdításért.

{A}

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem sportbázisán minden eseményt le tudtak bonyolítani, így közel voltak egymáshoz a különböző megmérettetések, és akiknek épp nem kellett versengeniük, elmehettek drukkolni iskolatársaiknak.

Jakab Barna még azt is elmondta, reményei szerint a testnevelő tanárok a közeljövőben összeülnek kielemezni a tapasztaltakat, hogy jövőre még gördülékenyebben tudják lebonyolítani a rendezvényt.