Két év múlva talán rendeződhet a pocsék állapotú iskolabuszok helyzete

Simon Virág 2018. szeptember 25., 15:22

Maros megyében legalább ötven iskolabuszt kellene mielőbb kicserélni, hogy a kisdiákokat biztonságban lehessen otthonaiktól az iskoláig szállítani. A főtanfelügyelő szerint, ha 15 új járművet kapnának, azzal meg tudnák oldani a legsürgősebb problémákat.

Fotó: Haáz Vince

Az iskolabuszokra a tanintézetek csoportosítása, összevonása után lett egyre nagyobb szükség. A kis létszámú falusi osztályokat megszüntették, a gyermekeket a jobban felszerelt és nagyobb községközponti iskolákba irányították. De a települések között néhol jelentős távolságok vannak, így  meg kellett oldani a gyermekek utaztatását is. Mezőbándra például 11 településről kell gyermekeket szállítani. 

{A}

Ioan Macarie éves beszámolójából kiderül, hogy

Maros megyében komoly gondok vannak az iskolabuszokkal.

A főtanfelügyelő kimutatása szerint 50 autóbusz van, amit 2007-ben kaptak, vagyis már 11 évesek, és nagy szükség volna a cseréjükre. Macarie szerint több átiratot küldtek a fejlesztési minisztériumhoz, kérve az új iskolabuszokat. A főtanfelügyelő azért is aggódik, mert nagyon sok kisbuszt állandóan javítani kell, és télen még nehezebben lehet megoldani velük a kisdiákok gördülékeny utaztatását.

A kimutatás szerint komolyabb gondok vannak a marosszentgyörgyi, nyárádtői, mezősályi, faragói, luka-ilencfalvi, királyfalvi, alsóbölkényi, mezőpaniti, alsóbölkényi, vajdaszentiványi, radnóti, marosvécsi, gödemesterházi, sáromberki, karácsonfalvi, makfalvi, libánfalva, bátosi, marosmagyarói és a speciális iskolák által használt buszokkal.

A mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskola 2008-ban kapott kisbuszával például már 362 ezer kilométert utaztak, de 200 ezer kilométernél többet használták már az alsóbölkényi, görgényi, marosvécsi, sárpataki, makfalvi, nádasi, szászkézdi, maroskeresztúri kisbuszokat is, valamint a vásárhelyi és szászrégeni speciális iskolák által használt mikrobuszokat.

A maroskeresztúri általános iskola igazgatója, Albert Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy reggel hét óra előtt tíz perccel veszi fel az első gyerekeket az iskolabusz, és mivel az iskolában két váltásban járnak a diákok, este fél nyolcig munkában van a jármű.

Naponta 160 kilométert tesznek meg a 11 éves autóbusszal.

Az igazgató elmondta, hogy nagyon vigyáznak rá, mindig időben elvégzik a műszaki vizsgálatokat és a javításokat is, általában ez utóbbiakra szombatonként kerül sor.

A busz korához és a futott kilométerekhez képest jó állapotban van, de nagy szükségünk lenne egy nagyobbra, s ezt jeleztük is. Van a polgármesteri hivatalnak is egy kisebb mikrobusza, évnyitókor vagy évzárókor, amikor a szokásosnál több gyereket kell szállítanunk egy időben, akkor azt is el szoktuk kérni. Vészhelyzetben is használhatjuk, de ilyen nagyon ritkán van

– mondta az igazgató. Tőle megtudtuk, hogy a prefektúra minden évben kér a polgármesteri hivataltól egy jelentést az iskolabusz állapotáról és arról, hogy van-e igény újra. Iskola és hivatal szinten mindig jelezni szokták, hogy igen, egy nagyobbat szeretnének. „A visszajelzésekből úgy tudjuk, hogy 2020-ban fog rendeződni az iskolabuszok kérdése, akkor fog újakat kapni a megye, s akkor tudják majd kicserélni a jelenleg 11, akkor 13–14 éveseket” – tette hozzá az igazgató.

Ioan Macarie szerint több átiratot küldtek a fejlesztési minisztériumhoz, kérve az iskolabuszokat, hiszen a szakminisztérium kell meghirdesse a versenytárgyalást és megvásárolja a szállítási alkalmatosságokat. Arra kérte az érintett települések polgármestereit, hogy ők is jelezzék a szakminisztériumban, hogy nagyon költséges fenntartani a napi szinten a diákok szállítására használt járműveket, s kérjenek újabb iskolabuszokat.

Megnéztük a fejlesztési minisztérium honlapját, ahol a mikrobuszok cím alatt felsorolják, hogy mi mindent tettek a diákok szállítására.

Az utolsó buszvásárlások 2014-ben voltak, akkor 1002 darabot szereztek be és osztottak szét országszerte.

2016-ban a szakminisztérium 95 iskolabuszt vásárolt és adományozott Moldova Köztársaságnak. A beszámolók végén azt írja: jelenleg nincs pénz jóváhagyva iskolabuszok vásárlására.

Idén tanévkezdéskor Kolozsváron kísérleti jelleggel bevezették több városi iskolabusz működtetését, kilencszáz elemis gyermeket szállítanak reggelente a központi iskolákba. Az intézkedéssel csökkenteni akarták a forgalmi dugókat a népszerűbb iskolák körül.

Megkérdeztük Fejes Réka elemis diákokért felelős szaktanfelügyelőt, hogy mennyire jellemző az Marosvásárhelyen, hogy a kisdiákok ingáznak a város területén, illetve vajon hasznos lehet-e a városon belül iskolabuszok indítása. A szakember elmondta, hogy a lakónegyedekben levő osztályok fenntartása érdekében a tanfelügyelőség ragaszkodik a körzetek betartásához, vagyis, hogy a kisdiákokat a lakhelyükhöz legközelebb eső iskolákba írassák a szülők. Persze köztudott, hogy vannak népszerűbb iskolák, a központ közelében, ahova távolabbról is járnak gyerekek, akár vidéki településekről is. Fejes Réka szerint

nincs tömeges ingázás az elemi iskolákban,

s nem is lenne egészséges, hogy buszok indításával bátorítanák azt, hogy a negyedekből belvárosi iskolákba iratkozzanak a diákok.