Online adóbefizetés – íme, a lépések

Kovács Eszter 2018. szeptember 25., 14:25

Közeleg a második félévi helyi adók befizetésének határideje, ezt a székelyudvarhelyiek online is megtehetik. Egyébként az adóbefizetésben meglehetősen jól teljesítenek az udvarhelyiek: a tervezett adóbevétel több mint 75 százalékát már befizették a polgármesteri hivatalnál.

Egyszerűsítették az évek során az online adóbefizetést. Archív Fotó: Veres Nándor

Szeptember 30. a helyi adók befizetésének második határideje, hívta fel a figyelmet Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a határidő lejártával ugyanis havi egyszázalékos késedelmi kamatot számolnak fel.

Online gyorsabb

Székelyudvarhelyen 2014 óta lehet online kifizetni az adót: 2014–2015-ben csak kérés alapján működött, jelenleg az adófizető saját otthonából beléphet a ghiseul.ro oldalra. Aki élni akar ezzel a fizetési lehetőséggel, bankkártyával kell rendelkeznie. A ghiseul.ro internetes oldal bal alsó részén a Solicitare date de acces (belépési adatok) menüpontot kell kiválasztani, és a megjelenő adatlapot kitölteni a kért adatokkal: személyi szám (CNP), név, cím, e-mail-cím stb.

Az adatok kitöltését és az online kérés elküldését követően az adófizető e-mail formájában megkapja a belépési paramétereket.

A kapott jelszavak és adatok segítségével elérhetővé válik személyes adatlapunk, amely tartalmazza a polgármesteri hivatal által nyilvántartott javainkat, a megállapított adó összegét, illetve a kifizetési paramétereket. Március 31-éig az oldalon található végösszeg tartalmazza a tízszázalékos kedvezményt is, tájékoztatott Czika Edit, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője.

Számokban

„Fontos, hogy a bankkártya a kérelmező nevén legyen, mert különben az informatikai rendszer biztonsági okokból nem engedi, hogy regisztráljunk” – tudtuk meg az osztályvezetőtől. Közlekedési, illetve más természetű bírságokat regisztráció nélkül is befizethetünk online a ghiseul.ro oldalon. Adó és illeték befizetésére is lehetőség van regisztráció nélkül, a polgármesteri hivatal nyilvántartásba veszi az ilyen típusú átutalásokat is, azonban nem látható a személyes adatlap, így a befizetendő adó pontos összege sem. Egyébként szeptember közepéig összesen 32 865 280 lejnyi befizetés történt a hivatal pénztárába, a tervezett érték pedig 42 798 700 lej volt.

A természetes személyek az épületadóknak 68, az ingatlanadóknak pedig több mint 80 százalékát fizették be eddig, a gépjárműadó esetében pedig 51 százalékos volt a befizetés.

A jogi személyeknél az épületadóknak 77, a telekadóknak 60 és a gépjárműadónak 64 százalékát fizették be Székelyudvarhelyen.

{A}

Haladék a büntetések kifizetésére

Augusztus végén életbe lépett a 2018/203-as törvény, melynek célja a büntetések kifizetésének hatékonyabbá tétele, tájékoztatott Czika Edit. „A törvény 20-as cikkelye módosítja a 2001/2-es kormányrendeletnek azt a részét, amely előírta, hogy a minimális büntetés felét jogosult kifizetni a szabálysértő, amennyiben 48 órán belül kifizeti a büntetést. A 48 óra kiterjed 15 napra, és úgy kell számolni, hogy a jegyzőkönyv átvételétől vagy annak kiközlésétől 15 napon belül lehet kifizetni a minimális büntetés felét, illetve ha az utolsó kifizetési nap szombatra, vasárnapra vagy ünnepnapra esik, az utána következő első munkanapon még lehet fizetni” – sorolta az osztályvezető. Hozzátette, a módosítás augusztus 25-én életbe lépett, ezért figyelni kell, mert a büntetési jegyzőkönyvnek kötelezően tartalmaznia kell a megjegyzést, hogy 15 napon belül lehet fizetni.