Havazott a Hargitán

Fülöp-Székely Botond 2018. szeptember 25., 10:48

Nagyjából egy centiméteres hó hullott a Madarasi Hargitán kedden hajnalban, ám ez a legtöbb területen a délelőtti órákra elolvadt – tudtuk meg Szikszai Attilától, a Harmont Hegyimentő-egyesület vezetőjétől.

Délelőttre már nagyrészt elolvadt a hó, a köd viszont maradt Fotó: Szikszai Attila

Kedd délelőtti beszélgetésünkkor mínusz 1 Celsius-fokot mértek a Hargitán. Hegyvidékről lévén szó, ez nem számít kirívónak az év ezen időszakában, sőt a havazás sem, rendszerint szeptemberben (2015, 2016) szoktunk hírt adni hargitai hóesésről.

Szikszai szerint egyébként nincs rossz időjárás a Madarasi Hargitán, azonban némi köddel kell számolniuk a kirándulóknak. Kedden délelőtt mintegy száz méter volt a látótávolság, az útviszonyokat azonban jónak írta le a hegyimentő-egyesület vezetője.

A Bâlea-tónál is havazott

Lehullott az idei első hó a Fogarasi-havasokban, a Bâlea-tó környékén hétfő délután két óra alatt csaknem két centiméteres hóréteg képződött. A nagyszebeni Salvamont-szolgálat szerint tavaly szeptember 23-án havazott először a Fogarasi-havasokban, idén egy nappal később. Kedd délelőttre már 4 centiméteres hóréteg alakult ki a Bâlea-tónál, ahol mínusz 5,4 Celsius-fokot mértek az említett napszakban

A Keleti-Kárpátokban lévő Csalhó-hegységben is fagypont alá csökkent a hőmérséklet az éjszaka: tizenegy óra körül mínusz egy Celsius-fokot mértek a Dochia menedékháznál, reggelre mínusz 4 fokra hűlt a levegő.

{A} 

Elkezdődött ugyanakkor a hóeltakarítás kedden a transzfogarasi úton, amelyen helyenként 10 centiméteres hóréteg alakult ki – írja az Agerpres hírügynökség. A Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint miután megtisztítják a magashegyi utat, biztonságosan lehet majd közlekedni rajta, de azért azt ajánlják az arra autózóknak, hogy téli gumiabroncsokkal induljanak el.