Tájékozódjon, hogy munkaszerződés helyett ne egy mosógép használati utasítását írja alá

Antal Erika 2018. szeptember 29., 13:35

Míg Maros megyében az elmúlt évben 19 olyan személyt regisztráltak, akik külföldi munka helyett átverés áldozatai lettek, országos viszonylatban ez a szám közel 700 volt. Rajtuk és a hozzájuk hasonlókon segítene egy új tájékoztató kampány.

A Maros megyei önkormányzat nagytermében tartották a tájékoztató kampány részeként a találkozót Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei önkormányzat nagytermében tartották azt a találkozót, ahol jelen volt Nagy Zsigmond alprefektus, Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke, Cristina Zaharie, a külhoni románokért felelős minisztérium képviselője, illetve további közigazgatási intézmények képviselői, akik a biztonságos külföldi munkavállalásra hívták fel a figyelmet: azokat a tennivalókat, lépéseket ismertették, amelyek a bajbajutottak segítségére lehetnek, illetve a hazatérés, az itthoni elhelyezkedés előnyeit hangsúlyozták.

{A}

A Tájékozódj itthon! Légy biztonságban a nagyvilágban elnevezésű kampányt a külhoni románokért felelős minisztérium szervezi, és minden megyeközpontban ismertetik az illetékesekkel, polgármesterekkel is. A kampány célja tájékoztatni azokat a lakosokat, akik külföldön szeretnének munkát vállalni, hogy milyen jogaik vannak az Európai Unió tagállamaiban.

Nagyon fontos a megelőzés – mutatott rá ismertetőjében Zaharie, aki elmondta, sokan vannak, akik nem ismerik a jogaikat, ha munkát vállalnak, még azok sem, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, nem tudják, hogyan kell kinéznie egy munkaszerződésnek, mit kell annak tartalmaznia, és mire kell figyelni, mielőtt azt a munkavállaló aláírná. De sokan szerződés nélkül, feketén vállalnak munkát, anélkül, hogy pontosan tudnák, mivel jár az, mire számíthatnak.

Maros megyében az elmúlt évben mindössze 19 személyt regisztráltak, akik átverés áldozatai lettek, míg országos viszonylatban ez a szám közel 700 volt.

A minisztérium képviselője különféle eseteket ismertetett, például annak a férfinak a történetét, aki görög nyelvű munkaszerződést írt alá, majd a helyszínen jött rá, hogy sem a cég, amellyel úgymond szerződést kötött, nem létezik, sem az a cím, amelyet megadtak neki, hogy jelentkezzen. Mint utólag kiderült.

egy mosógép görög nyelvű használati utasítását írta alá.

Az a másik eset is kirívó, amikor a szerződés elején kétezer euró havibér szerepelt, míg a legutolsó oldalon, apró betűvel fel volt tüntetve az összes kiadás értéke, amely meghaladta az ígért jövedelmet, és az áldozat ezzel csak két hónap múlva szembesült.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A polgármesteri hivataloknak is felelősségük, hogy megelőzzék az ilyen és hasonló eseteket – hangzott el a kampány ismertetésén. Érdeklődésünkre Balogh Elemér, Vámosgálfalva polgármestere elmondta, hogy a községből azoknak a személyeknek, akik németországi mezőgazdasági munkára jelentkeznek, a munkaszerződésüket a hivatal szociális osztályán ellenőrzik, majd ő láttamozza, és mikor hazatérnek, újból jelentkeznek, hogy a szerződésnek megfelelően befejezték a munkát.

Szász-százötven személy vállal munkát, őket nyilvántartásba vesszük, és figyelemmel követjük, hogy mi történik velük. Akik hosszabb időre, évekre mennek külföldre, azokkal is kapcsolatban állunk, ha nem is ennyire szorosan, de tudomásunk van róluk, senki nem tűnik el a tekintetünk elől

– magyarázta a polgármester, hozzátéve, hogy olyan eset nem is történt községbelivel, hogy külföldön átverjék, megkárosítsák.

Azoknak, akik munkát vállalnak, nagyon fontos tudniuk, hogy az úti okmányaikat, személyazonosságit, útlevelet idegen személynek nem adhatnak át. Egy telefonszámot, illetve egy titkos jelszót mindenképpen észben kell tartaniuk, hogy amennyiben bajba kerültek, értesíthessék a családot, vagy egy olyan személyt, aki azonnal segítséget nyújthat. Románia nagykövetségei nagyon jól felkészültek a román állampolgárok fogadására, segítségnyújtásra – hangzott el a megbeszélésen –, de ezt a bajbajutottnak is tudnia kell és kérnie a segítséget.

A 0800 800 678-as telefonszám ingyenesen hívható és azonnali segítséget lehet kérni

– ismertették.

A kampány célja a tájékoztatás mellett az, hogy minél többen térjenek haza és próbáljanak itthon boldogulni – hangsúlyozták.