Autómentes nap változatlanul zsúfolt forgalommal

Gergely Imre 2018. szeptember 24., 14:08

Gyergyószentmiklós lakosságának nagy része csak annyit érzékelt a szombaton megszervezett autómentes napból, hogy délután mintegy száz biciklis kerékpározott végig a város fontosabb útjain, biciklicsengőiket megszólaltatva hívva fel a figyelmet az egészséges életmód jelentőségére.

A Bikkla kerékpárokat sokan kipróbálták az autómentes napon Fotó: Gergely Imre

A közlekedés éppolyan zsúfolt volt, mint bármelyik szombaton. Leszögezhetjük, a közösség még nem érzi tudatosan az autómentes nap fontosságát.

Az eseményt szervező művelődési központ a kultúrház előtti parkolóban főként gyermekek számára szervezett programokat. Amint Fórika Sebestyén, az intézmény vezetője elmondta: sokan tudjuk, hogy az irodai munka, a mozgásszegény életmód mennyire nem egészséges, és mennyire szükség lenne a mozgásra. Már az is előrelépés lehet, ha valaki biciklivel vagy más sporteszközzel megy munkába vagy éppenséggel gyalog, ez lenne az autómentes nap üzenete. A most megszólított gyermekek remélhetőleg már most tudatosítják magukban ezt az elvet, és ez lehet az esemény pozitív eredménye.

{A}

Az autómentes nap fő attrakciója a Bikkla kerékpárgyártó kisvállalkozás termékének bemutatkozása volt. Olyan kétkerekű járgányokról van szó, amely elektromos motorral segít a biciklisnek akár a legmeredekebb hegyi ösvényén is könnyűszerrel haladni. Amint a vállalkozás részéről Balázs Áron elmondta, a Bikkla bicikli egy külföldről rendelt elektromos kerékpár átépítésével született meg, a váz, a meghajtás, az akkumulátor is erősebb lett, így vált alkalmassá egyszerre aszfalton és hegyi terepen való közlekedésre, és így tekinthető már saját terméknek. Egyelőre a Gyilkos-tónál találhatók meg, bérelhetők a kerékpárok, és a tó megkerülésére, valamint a Kis-Cohárd tetejére való feljutásra lehet  használni. További útvonalakat is kijelölnek majd, de hosszú távon a járművük értékesítésén is gondolkodnak.