Rombolás előzi meg a napközi otthon felújítását

Pethő Melánia 2018. szeptember 24., 16:24

Kétévnyi szünet után ismét elkezdődött a felújítási munkálat a gyergyószentmiklósi Csodavilág Napközi Otthonnál. A jelenlegi fázisban az épület szerkezetének megerősítését végzik el, és kialakítják a tetőtérbe tervezett helyiségeket. A további munkálatoknak a későbbiekben fognak neki.

Két hónap alatt kell befejezzék a zajló munkafázist a kivitelezők Fotó: Pethő Melánia

Hosszasra és bonyolultra sikeredett a Csodavilág Napközi Otthon felújítását célzó projekt, és még most sem lehet tudni biztosan, hogy mikor költözhetnek vissza az oda beíratott gyerekek és óvónőik, akik idén a harmadik tanévet kezdték a Pitypang Óvodaközpontban. „Otthonukban”, az egykori Jaszenovics-házban 2016 nyarán kezdődtek el a felújító, korszerűsítő munkálatok abban a reményben, hogy a szeptemberi tanévkezdésre sikerül befejezni.

A földszinti rész korszerűsítése mellett az is tervben volt, hogy a tetőtérben foglalkoztató termeket és más rendeltetésű helyiségeket is kialakítanak. Ez utóbbi tervre mintegy 800 ezer lejes kormánytámogatást kapott a város, és a munka is elkezdődött. Menet közben derült ki, hogy

a közel 100 éves épület szerkezete nagyon megromlott állapotban van, nem bírná meg a tetőtér beépítésével járó terhelést.

Fotó: Pethő Melánia

Emiatt leállíttatta az építkezést a Hargita Megyei Építkezésügyi Felügyelőség, elrendelve az épület statikai megerősítését. Mivel ezt nem tartalmazta az eredeti projekt, egy újabbat kellett összeállítani és lefolytatni a terveztetéstől kezdődően a kivitelezővel való szerződés megkötéséig. 337 ezer lejbe kerül az épület szerkezetének megerősítése. Ennek nagy részét, mintegy 250 ezer lejt a városi költségvetésből különítették el, a különbséget az eredeti projektből fedezik – magyarázta a sajtónak Nagy Zoltán polgármester, aki helyszíni szemlére hívta pénteken a média képviselőt.

{A}

Láthattuk, dolgoznak az építők. Egyelőre a rombolás nyomai szembetűnőbbek: megbontott falak, tátongó mennyezet látványa fogadott.

Olyan munkafázisnak vannak az elején, amelynek kivitelezési határideje két hónap. Kiépítik a tetőtér alapját képező betonkoszorút, a tetőteret pedig új struktúrával, előregyártott kerámiaelemekkel erősítik meg. Ebben a munkafázisban még meg fog valósulni az épület befödése, illetve a tetőtéri termek kialakítása. Ezt követően a munkálatot átveszi az a cég, amely első fázisban látott hozzá a felújításhoz

– részletezte a polgármester.

Fotó: Pethő Melánia

A tetőtérben két napközis csoportnak alakítanak ki termeket, illetve mellékhelyiségek, öltözők és betegség esetére elkülönítő helyiség is épül, a földszinten további négy csoport számára lesznek foglalkoztatótermek, raktárhelyiségek, konyha, ebédlő, orvosi rendelő, szaniter helységek, irodák.

„A munkálat befejeztével egy olyan napközink lesz, ami mintegy 500 négyzetméteren, hat csoportnak helyet adva fogja szolgálni a szentmiklósi kisgyerekeket, családokat. További, kisebb fejlesztéseket is tervezünk, amik ha mind megvalósulnak, ez az intézmény a város egyik legjobban kialakított és felszerelt napközije lesz. Reméljük, hogy a következő tanévkezdésre elkészül” – mondta Nagy Zoltán.