„Gödörből” emelkedik majd ki az emeletes parkolóház

Szucher Ervin 2018. szeptember 29., 10:00

Legjobb esetben is csak négy-öt esztendő múlva épülhet meg Marosvásárhely első emeletes parkolóháza. A város legforgalmasabb helyén, a sürgősségi kórháznál előbb bontással kell kezdeni a grandiózus tervet. Még az is ködös, honnan kerül pénz a befektetésre.

Emeletes parkolóház készül majd itt – négy-öt év múlva Fotó: Haáz Vince

Egyelőre egy csodálatos látványterv létezik, s ha minden jól megy, 2019 nyarára a hatástanulmány is elkészül a kórházzal szemben lévő emeletes parkolóházról. Innen a megvalósításig legalább még négy évnek kell eltelnie, ismeri be Claudiu Maior. Dorin Florea polgármester személyes tanácsadója szerint már az is előrehaladás a városháza szempontjából, hogy tíz éves pereskedés után a megyei önkormányzattal, a két intézménynek sikerült azonos álláspontra jutnia, és felülkerekednie a terület tulajdonjoga körüli meddő vitákon. A cél elvégre közös:

mindenkinek érdeke, hogy végre megépüljön egy olyan parkolóház, amely képes „elnyelni” mintegy négyszázat-ötszázat azon gépkocsik közül, amelyek a kórház környékét úgy lepik el, hogy számos esetben a mentőautók közlekedését is akadályozzák.

Hétköznapokon már reggel 8 óra után a Gheorghe Marinescu utcán, a Fürszt-teleptől az orvosi egyetemig valóságos csoda üres parkolóhelyet találni. Az itt állomásozó autók száma a közeljövőben még inkább fog nőni, ugyanis – a városháza jóváhagyásával – két újabb tömbház is épül a környéken, ugyanakkor az egyetem diáklétszáma is mindegyre emelkedik.

{A}

Az önkormányzati képviselők a múlt héten egy három hektáros terület beépítésébe egyeztek bele, amely emeletes parkolóházat, kereskedelmi egységeket, éttermeket, egészségügyi kutatóközpontnak szánt irodaházat és szálláshelyeknek foglalna magába.

Az új épületegyüttest légi, illetve földalatti folyosó kötné össze a kórházzal.

A négysávos útról két körforgalom vezetne az egészségügyi intézmény valamint a parkolóház felé. Az Eugen és Cristian Glăja páros látványterve szerint az irodaház mérete a kórház nagyságával versengene, ami elméletileg azt jelentené, hogy újabb több száz autóval kellene számolni.

Arra a kérdésre, hogy milyen pénzalapból fogják megépíteni a multifunkcionális épületet, Maior elmondta, hogy két-három irányvonal körvonalazódik:

  • a városháza megpróbál az úgynevezett PPP konstrukcióban gondolkodni egy vagy több magánbefektető bevonzásával;
  • ha ez nem sikerül, az uniós alapok lehívásától sem zárkóznának el;
  • harmadik opcióként szóba jöhet egy esetleges partnerség a megyei önkormányzattal is.

A lényeg, hogy a polgármesteri hivatal egymaga nem tudná megoldani a beruházás kérdését. Mivel ez egyre inkább akuttá válik, gyorsintézkedésként felmerült egy száz-százötven férőhelyes parkoló kialakításának ötlete a kórház erdő felőli oldalán. Ennek valószínűleg már a közeljövőben nekilátnak.