„Felfújt lufi az egész ügy”

Széchely István 2018. szeptember 24., 11:05

Semmiféle politikai-szeparatista töltete nem volt a nemzeti összetartozás napján, június 4-én az iskola udvarán készült művészi alkotásnak, az ilyen jellegű feltételezések csak belemagyarázások – nyilatkozta lapunknak a székelyudvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola igazgatója.

A nemzeti összetartozás napján készült alkotás. Archív Fotó: Facebook

„A teljes eszmefuttatás, ami e körül zajlott, zajlik – mert ugye már lassan negyedik hónapja tart –, valakinek az elképzelése. Minket nagyon-nagyon kevesen kérdeztek meg arról, hogy mi is volt” – mondta az akkor készült alkotásról és a körülötte kibontakozott ügyről Porsche Éva.

Az oktatási tárca ellenőrző testülete – amely szerint a rendezvény „politikai-szeparatista” jellegű volt – azt követően javasolta szankciók elrendelését, hogy Hargita megye prefektusa bírálta a tanintézetet amiatt, hogy a diákok állítólag Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra idén június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. Az viszont csak egy

land art technikával készült művészi alkotás volt, amelyben a diákok azokat a területeket rajzolták le, ahol jelentős számú magyar közösségek élnek,

meg sem fordult senkinek a fejében, hogy politikai jelleget adjanak a megemlékezésnek – hangsúlyozta a tanintézet vezetője, hozzáfűzve, hogy figyelemelterelésre alkalmas, felfújt lufi az egész ügy. A tanintézet magyarországi testvériskolájának részvételével zajló megemlékezés egy nemzetközi projekt volt, és egy ilyenben – aki részt vett már hasonlóban, jól tudja – szigorúan be kell tartani a vonatkozó előírásokat.

Rosszhiszemű megjegyzéseket kaptak arra vonatkozóan is, hogy lemosható festékkel készült az alkotás, miközben a land art éppen arról szól, hogy környezetbe való tartós beavatkozás nélkül készül el a művészi alkotás – jegyezte meg Porsche Éva.

{A}

Az ügy kibontakozása óta a tanintézetet, a tanárokat és a vezetőségeket is érték támadások ismeretlenek részéről, de támogatókra is találtak. Az RMDSZ városi szervezete az erdélyi magyarság, valamint Székelyudvarhely elleni támadásként értékeli az oktatási minisztérium fellépését, és teljes mértékig megalapozatlannak tartja a tárca által felhozott vádakat.

{K1}

Az ügyben a tanintézet vezetősége vizsgálóbizottságot állított össze, amely tájékoztatja majd az iskola vezetőtanácsát a kivizsgálás eredményéről, és a vonatkozó procedúrák értelmében a tanintézet vezetőtanácsa hozza meg a döntést, közölve azt a megyei tanfelügyelőséggel is – tájékoztatott Porsche Éva.