Nem várt pénz a gazdáknak: kiegészítik a tavalyi APIA-támogatások értékét

Kömény Kamilla 2018. szeptember 24., 09:13

Hektáronként huszonhárom euró plusz támogatást kapnak azok a gazdák, akiknek tavalyi mezőgazdasági támogatása meghaladta a kétezer eurót. Várhatóan a hónap végéig, de legkésőbb október 15-éig át is utalják a juttatásokat az érintetteknek.

Legkevesebb 1500 Hargita megyei gazda részesül a támogatás-kiegészítésben Fotó: Farkas Tamás

Jó hírről számolt be Adrian Pintea, az országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezérigazgatója a múlt hét második felében az Agroinfo.ro mezőgazdasági portálnak: rövidesen újabb pénzösszegeket utalnak a jogosultaknak a tavalyi támogatások mintegy kiegészítéseként. Az intézményvezető azt is tisztázta:

hektáronként 23 eurót, több mint 100 lejt kaphatnak azok a gazdák, akiknek tavalyi területalapú támogatása meghaladta a kétezer eurót, azaz a több mint kilencezer lejt.

Romániában több mint 90 ezer gazda részesül majd a plusz juttatásból, amit a vezérigazgató elmondása szerint igyekeznek a hónap végéig átutalni az érintetteknek, habár a kifizetési határidő október 15-e. 

El nem költött pénz

Az Európai Bizottság 2017. november 27-én a 2017/2197-es végrehajtási rendeletével jóváhagyott 433 millió ‒ a válságtartalékból el nem költött ‒ eurót a tagállamai számára, hogy azzal a gazdáik támogatásait kiegészíthessék ‒ elevenítették fel a mezőgazdasági portálon.

A romániai mezőgazdasági termelők számára 16,45 millió eurót térítettek vissza, amelyet legkésőbb október 15-éig kell kifizetni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen keresztül.

Az összeget szétosztva azok a gazdák kapják meg, akik a 2017-es támogatási évben több mint kétezer euró támogatásban részesültek.

Megyei gazdák is érintettek

Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója érdeklődésünkre megerősítette, valóban a tavalyi támogatások kiegészítéseként utalják majd a kijelölt összegeket a jogosult gazdáknak.

Hargita megyében legkevesebb 1500 olyan gazda van, akinek tavaly igényelt támogatásai összege meghaladja a kétezer eurót

‒ tisztázta.