Saját útépítő céggel dolgoztat Sepsiszentgyörgy

Bíró Blanka 2018. szeptember 23., 19:51

A napokban megkezdte működését a Sepsi Útépítő cég, amely egyelőre járdajavítási munkálatokat végez, ám a tervek szerint idővel bővülni fog a feladatköre.

Fotó: Vargyasi Levente

Jelenleg négy alkalmazottat foglalkoztat az önkormányzat saját vállalkozása, első feladataik közé a központi járdák felújítása tartozik, már a Székely Mikó Kollégium előtti járdán dolgoznak.

A városvezetés azzal a céllal hozta létre a saját céget, hogy gyorsítsa, megkönnyítse az útjavítási munkálatokat, ezért a cég idővel átveszi a kátyúzást, az útfestést, és a kisebb aszfaltozási munkálatokat is elvégzi.

{A}

Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere lapunknak elmondta, a jogszabály nem határoz meg értékhatárt, bármekkora munkálatot elvégeztethetnek közvetlenül a saját céggel, például Kolozsváron a nagyobb beruházásokat is az önkormányzat útépítő cégére bízzák. A sepsiszentgyörgyi önkormányzati cég még csak most alakult,

ahhoz hogy jövőre képes legyen aszfaltút javításokat is elvégezni, még munkásokat kell felvegyen, és „fel kell szerelje magát”, eszközöket, gépeket kell vásároljon.

Az alpolgármester szerint, úgy tervezik, hogy akár 25 főre is kibővítik az alkalmazottak létszámát. Egy ilyen kis cégnek nem feltétlenül az az előnye, hogy olcsóbb, hanem hogy sokkal rugalmasabb.

Fotó: Vargyasi Levente

„Minél nagyobb egy cég, annál kevesebb a közvetett költsége, tehát ha több száz alkalmazottal, több helyszínen dolgozik, nagy bevételt valósít meg, az iroda, a menedzsment, a laboratórium fenntartása jobban eloszlik. A kis cégek nem tudnak így ennyire olcsók lenni, de a nagyok általában túlvállalják magukat, aztán prioritásokat állítanak fel, és ez az egyes munkák rovására megy” – részletezte Tóth Birtan Csaba.

Sepsiszentgyörgyön is előfordult, hogy egy cég két évre vállalta egy út teljes korszerűsítését, aztán más megyében pénzesebb munkája akadt, átvezényelte a csapatot, és ezen a helyszínen csak „kapirgált”.

Az ára elvileg hátránya lehet a saját cégnek, de nem fordul elő, hogy a közbeszerzés nem sikerül, a cégek óvnak, ezzel húzódik az idő. Hatalmas előnye viszont, hogy a város lesz az egyetlen megrendelője, azt a munkát végzi, amit kérnek tőle – összegezte az alpolgármester.