Gyergyószék megmutatta sokszínűségét a gyergyóalfalvi gazdanapon

Gergely Imre 2018. szeptember 23., 18:40

Ilyen sem volt még: olyan rendezvény zajlott Gyergyószéken, ahová a medence minden települése meghívást kapott, hogy egymás mellett mutassa meg az értékeit. Nem egymásra licitálva, hanem egymást kiegészítve, egy teljes egészben.

Nem csak a gazdáké, hanem az egész falué az ünnep. Idén már egész Gyergyószéké volt

A gyergyóalfalvi őszi sokadalom, a gazdanapok, Gyergyószék legnagyobb múltú ilyen irányú rendezvénye, szombaton immár 21 alkalommal szervezték meg, hogy ünnepelve

idén is hálát adhassanak a gazdák az egész éves munka gyümölcseiért. Most nemcsak az alfalvi és borzonti gazdák, háziasszonyok ünnepe volt ez. 

A gyergyóiasság gondolata, a gyergyói közösségi tudat erősítése és ennek a megjelenítésének ötlete nem most, hirtelen pattant ki, ez már korábban érett. Régebben beszélték a régió elöljárói, hogy szükség lenne erre. Most jött el annak az ideje, hogy ez valósággá váljon. „Szó volt arról, hogy idén egy nagyszabású gyergyószéki fesztivált szervezünk közösen, de ez az anyagi bizonytalanság miatt elmaradt. Azonban amikor ezt tervezgettük, már akkor megfogalmaztam, hogy ha lesz fesztivál, ha nem, az alfalvi őszi sokadalom biztosan megvalósul idén is, és ide meghívtuk az összes gyergyói helységet, önkormányzatot, hogy egymás mellett mutathassuk meg értékeinket.

Ha megnézzük, hogy mi közös közösségeinkben, az a gazdálkodás, mezőgazdaság. Ez adott a múltban is életet és ez a jövője is Gyergyónak, még ha földjeink nem is olyan bő termésűek mint más vidékeken

– mondta a házigazda Gál Szabolcs polgármester.

Értékek 4x4 méteren

Színeket és ízeket hoztak Alfaluba a vendég önkormányzatok. Csomafalva például a mesterembereire hívta fel a figyelmet, és poéka levest kínált, Szentmiklós természeti adottságait, Gyilkos-tót és az örmény hurutos levest emelte ki, Szárhegy polgármestere személyesen kevergette a káposztás lecsót, Ditró sokféle sajtot, lekvárt tett az asztalra, és könyveket, amelyek a községről szólnak. Remete egy jurtát, ősi hajlékot hozott.

{A}

A vendéglátók egyforma felületeket biztosítottak a vendégeknek, ezt kellett „belakniuk”, megmutatni, mik is közösségük jellegzetességei.

Természetesen az alfalviak is „kirukkoltak”: képzőművészetüket és gazdálkodó hagyományaikat mutatták meg. Ehhez adtak kíséretet a társzervező Domokos Pál Péter egyesület zenészei, táncosai.
Hogy milyen Gyergyószék, ha egymás mellé teszi a kincseit? Talán még nem derült ki igazán. Ahogy az egyik polgármester mondta: „ez még kísérlet mindannyiuk részéről, fejtörést okozott, hogy miként is jelenjenek meg. Egy lehetőség, amit folytatni kell és komolyan készülni rá.”

„Ha végignézünk az asztalokon, azt kell látnunk, alig van különbség köztünk.

Apró dolgok tesznek minket egymástól különbözőkké, amikre büszkék vagyunk, de igazából azt láthatjuk, hogy így, ezekkel a jellegzetességekkel együtt vagyunk mind Ggyergyóiak

– mondta egy másik falu képviselője.

Egymásra figyelés, értékek továbbadása

„Vannak, akik szerint a közösségi rendezvények, mint a szombati gazdanap is felesleges pénzpocsékolások, lehetne ezt és a szervezéssel járó energiát más, hasznosabb dologra is fordítani. Szerintem ez nem így van. Az ünnepek, a találkozások a hétköznapok monoton küzdelméből való kiszakadva adnak alkalmat, hogy egymásra is figyeljünk.

A gazdanap a munka megbecsülésére, az értékek megőrzésére és továbbadására ösztönöz

– hangzottak el Gál Szabolcs szavai a megnyitón. Aki az alfalvi Réteskertben az esemény helyszínén járt, az azonnal láthatta: itt valóban olyan eseményen van, amibe a falu apraja és nagyja is alaposan beledolgozott. Az óvodai és iskolai osztályok által szalmabálákból, dísz- és takarmánytökből, kukoricacsövekből, almákból és egyéb a kertben, mezőn megtalálható anyagokból készült ötletes alkotások idén is élményszámba mentek. A Döbrögit páholó Ludas Matyi, Mátyás és az igazmondó juhász az aranyszőrű báránnyal, csak kettő a számos alkotásból. Ez pedig családok, osztályok közös munkája révén jött létre, sikerült tehát bevonni a szervezésbe minden korosztályt – hangsúlyozta a Gál Adél szervező.

Istennek hála a termésért

A gazdanapok fő eseménye mindig az új kenyér megáldása, ami most sem maradhatott el és nyilván a gazdákra, a mezőgazdasági munkából és ehhez kötődő kézműves mesterségekkel foglalkozókra is külön figyelnek.

Élénk érdeklődés követte a juhkiállítást, a különleges háziszárnyasok bemutatását is, de figyelmet érdemelt a mezőgazdasági gépek felhozatala is.

A gazdanap a számadás ideje is. „Hogy milyen év volt az idei? Éhen nem halunk, meggazdagodni most se fogunk, de lesz amit enni, s lesz amit felvenni.

Aki odaáll a munka mellé, azt a föld nem hagyja elveszni

– válaszolta kérdésünkre egy alfalvi gazda.