És amikor már azt hittük, hogy ingyenes a roaming, ezt csinálták a szolgáltatóink

Iszlai Katalin 2018. szeptember 22., 20:03

Megtalálták a módját a romániai mobiltelefon-szolgáltatók, hogyan tehetik újra fizetőssé a roamingot. A szolgáltatók roaminghozzáférés nélküli csomagokat hoztak létre, így ahhoz, hogy valaki használni tudja a telefonját külföldön is, a szolgáltatás eléréséért felárat kell fizetnie.

Szolgáltatói csomagtól függ, hogy egyáltalán tudjuk-e aktiválni a roamingot Fotó: Gecse Noémi

Kivizsgálást indított a képviselőház információtechnológiai és távközlési bizottsága, illetve felkérte az Országos Távközlési Hatóságot (ANCOM), hogy állapítsa meg, megsértették-e a romániai mobiltelefon-szolgáltatók a roamingdíj eltörlését lehetővé tevő uniós jogszabálycsomagot.

A bizottság közbelépésére azért volt szükség, mert a szolgáltatók megtalálták azt a kiskaput, amely által ismét díjakat számolnak fel a roaming használatáért. Mint ismert, roamingról akkor beszélhetünk, amikor egy külföldi országban használjuk az itthoni SIM-kártyánkat. A szolgáltatás ingyenessé tételéről egyébként még 2015-ben döntött az Európai Parlament, 2017 áprilisában pedig az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács is elfogadta a roamingdíjak eltörléséről szóló határozatot. Ezáltal

megnyílt az út a külföldi ingyenes mobiltelefon-használat előtt,

a szabályozás értelmében tavaly június 15-től a felhasználók a belföldi díjcsomagjukban érvényes árakon, roaming felár nélkül telefonálhatnak, küldhetnek üzeneteket és internetezhetnek az EU tagországokban, illetve az Európai Gazdasági Térséghez (EEA) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában.

Kivételt ez alól a „visszaélésszerű”, évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, SMS-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra pedig gigabájtonként 7,7 eurós díjat számolhatnak fel. Utóbbi fokozatosan csökkenni fog: 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.

A romániai szolgáltatók azonban egy más módját is megtalálták a felhasználók pótdíjazásának:

olyan csomagokat vezettek be a kínálatukba, amelyek nem tartalmaznak roaminghozzáférést, így az ilyen bérlettel rendelkezők nem tudják használni telefonjaikat külföldön.

Az eset hasonló a feltöltőkártyás ügyfelek esetében is, a roaming bekapcsolásáért nekik is külön fizetniük kell. A szolgáltatók azzal védekeznek, hogy ajánlataikkal mindenki igényét kielégítik, azokét is, akik időnként használják a roamingot, és azokét is, akik nem terveznek külföldre utazni.

Cătălin Drulă, az információtechnológiai és távközlési bizottság elnöke az Adevărul román nyelvű napilapnak beszélt a szolgáltatók által alkalmazott átverésről. Mint mondta, tulajdonképpen két, eltérő díjazású kategóriára osztották a bérleteket és a kártyákat: vannak roaminghozzáféréses, illetve anélküli ajánlatok. A képviselő szerint mindezt csendben tették, és a legnagyobb szolgáltatókra jellemző a vitatott megoldás. Hozzátette, azt szeretnék kideríteni, hogy ezzel megsértik-e jogilag is az uniós előírásokat, vagy „csak” etikai kérdéseket vet fel az újítás.

Jó reklám, de tényleg így van? Fotó: 123rf

Szemet hunyó hatóságok?

A képviselőház mellett az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) is felfigyelt a problémára, mivel hozzájuk is „futószalagon” érkeznek a panaszok a roamingdíjakkal kapcsolatosan – mondta az Adevărulnak Sorin Mierlea elnök.

„Amikor európai állampolgárságról tárgyalunk, akkor bizonyos jogokról is beszélünk. De hiába vannak jogaink, ha ezeket nem tartják be. Sajnos a mobiltelefon-szolgáltatók egy sor olyan fortélyt találtak, amelyek miatt a romániai felhasználók többet fizetnek, mint a többi európai állampolgár” – nehezményezte.

A fogyasztóvédelmi hatóság elnöke kitért arra is, hogy szerinte a román hatóságok megtűrik a mobilszolgáltatók plusz költségeket eredményező módszereit. „A szolgáltatók nyomására a romániai hatóságok megpróbálják törvényes köntösbe öltöztetni ezeket a gyakorlatokat, amelyek által a hazai fogyasztóknak többletköltségeket kell fizetniük, miközben az összes többi tagországban betartják az egységes előírásokat.”

{A}

Szavait mi sem bizonyítja jobban, mint az ANCOM által választott eljárás: mint kiderült, a hatóság már egy ideje tudott a szolgáltatók által használt módszerekről, de a helyzet kivizsgálása vagy esetleges megoldása helyett csupán tanácsokkal látta el a felhasználókat. Nemrég felhívta a figyelmüket, hogy

bármikor könnyedén áttérhetnek a roamingot nem tartalmazó csomagról egy másik, pluszköltségekkel járó csomagra, ha pedig nem szeretnék a bérletük díját megnövelni, vehetnek egy roaminghozzáféréssel ellátott feltöltőkártyát is.

„Egy nem roamingos csomagról áttérni egy a szolgáltatást tartalmazóra, magával vonja az árak növekedését, de a rendelkezésre álló szolgáltatásokét is, ez pedig egy új szerződéses időszak kezdetét is jelentheti. A roaming nélküli ajánlatokat az uniós szabályozás óta kezdték el forgalmazni” – áll a hatóság levelében. Ezáltal

az ANCOM gyakorlatilag elismerte, hogy az uniós szabályozás ellenére a roamingért továbbra is felárat kérnek a romániai szolgáltatók.

Vitatható ajánlatok

A két legjelentősebb hazai szolgáltató internetes oldalát böngészve is kiderül, hogy valóban különbséget tesznek a roamingot tartalmazó és az anélkül értékesített ajánlatok között. A legnagyobb szolgáltató például belföldi, illetve roamingot tartalmazó feltöltőkártyás csomagokat hirdet, az előbbiek által tartalmazott perceket, üzeneteket és internetet pedig csak akkor lehet külföldön is felhasználni, ha egy tízeurós roamingajánlatot is aktiválnak.

A bérletek esetében a weboldalon arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy akik tavaly április második napja előtt kötöttek szerződést a szolgáltatóval, hozzáférnek a roamingszolgáltatáshoz. Azok azonban, akik április 3-a után szerződtek, két kategóriára vannak osztva: roaminghozzáféréses és belföldi bérleteseket különböztetnek meg, utóbbiak pedig nem rendelkeznek roaminghozzáféréssel.

Internetezni külföldön. Egyszerű, ha előre gondolkodik az ember, és szán rá némi pluszpénzt. Képünk illusztráció Fotó: 123rf

A másik szolgáltató is belföldi, illetve roaminghozzáféréses ajánlatokat különböztet meg, a feltételek azonban itt még kedvezőtlenebbek: a feltöltőkártyák esetében amennyiben egy belföldi csomaggal rendelkező felhasználó aktivál egy roamingos ajánlatot, az eredeti csomagjában fennmaradó javakat elveszíti.

A belföldi bérletekkel rendelkezők pedig nem is tudják bekapcsolni a roamingot, hanem teljesen új szerződést kell kötniük. Ezért aztán

ha valaki úgy utazik el külföldre, hogy belföldi csomaggal rendelkezik, nem fogja tudni használni a telefonját, mivel nem tudja bekapcsolni a roamingot.