Súlyosan megsebesített egy férfit a medve Csíkszentkirályon

Székelyhon 2018. szeptember 22., 12:54

Anyamedve támadott és sebesített meg súlyosan egy 53 éves férfit Csíkszentkirályon, a falutól mintegy 800 méterre pénteken. Az áldozat egy másik férfivel a mezőn dolgozott, a támadást követően utóbbi riasztotta a helyszínre a mentőket.

Kórházban kezelik az áldozatot Fotó: Sajtószolgálat/HMT
A csíkszentkirályi férfit a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították és azonnal megműtötték. Adrian Dobrică sebészorvos úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy ez volt az utóbbi két év legsúlyosabb sérülésekkel járó medvetámadása, a nagyvad több helyen megharapta az áldozat törzsét, karjait, csípőjét és bal combját. A férfi állapota javul. Az orvos azt mondta: fel van készülve arra, hogy az ősz folyamán még találkozni fog hasonló esetekkel.


Az áldozatot a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba vitték, a sajtószolgálati tájékoztatás szerint a nagyvad mély sebeket ejtett a férfi mindkét két karján, mellkasán, és lehetséges, hogy a tüdejét is érintette a sérülés. Karmolások látszanak továbbá az áldozat arcán, hasán és csípőjén.

A közleményben ugyanakkor arról tájékoztatnak, hogy az illetékes vadásztársaságnál úgy készültek, hogy a lehető leghamarabb, már péntek estére megírják a kérést a medve kilövésére, illetve a dokumentáció többi részét is összeállították, így

hétfőn már ki is adhatja a szaktárca a veszélyes egyed kiemelésére vonatkozó engedélyt.

Erről Adi Coritoru, a védett övezetek országos ügynökségének igazgatója is biztosította az érintetteket, miután egyeztetett a környezetvédelmi miniszterrel.

{K1}

Az MTI az eset kapcsán arra emlékeztet, hogy korábban a minisztérium a veszélyes bocsos medvéknek csak az áttelepítését hagyta jóvá, ezt azonban az érintett vadásztársulatok a szükséges felszerelés és szaktudás, illetve befogadó fél hiányára hivatkozva nem hajtották végre. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke arra figyelmeztet, hogy ilyenformán

továbbra is megoldatlan a bocsos medvék elszállítása, mert szinte lehetetlen egy időben több állatot befogni.

Ezen a héten ez volt a második eset, hogy medve támadt emberre Hargita megyében. Az év eleje óta tizenegy személy került kórházba Hargita megyében medvetámadások következtében.

Egy kis előzmény

A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá az országban, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a környezetvédelmi minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztériumi engedéllyel ki lehet lőni vagy áttelepíteni a veszélyes állatokat. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.
{A}