Autók az új csíkszeredai elkerülő úton

Kovács Attila 2018. szeptember 21., 17:19

Megnyitották Csíkszeredában a kelet-nyugat irányú taplocai elkerülő utat, amely kivezeti az áthaladó gépjárműforgalmat a lakóövezetből, egyúttal gyorsabb és egyszerűbb áthaladást biztosít. Tíz évbe telt, amíg a tervből valóság lett.

Az áthaladó forgalom már az új úton halad Taplocán Fotó: Gecse Noémi

Az út már korábban, a csatlakozásoknál épült két körforgalom pedig augusztusban elkészült, de a hivatalos átvételre és az elkerülő útnak a gépjárműforgalom előtti megnyitására mostanig kellett várni.

Az áthaladást tiltó, forgalom-elterelő elemeket eltávolították, az autók pedig akadálytalanul közlekedhetnek.

Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy az elkerülő út, illetve a Rét utcai kereszteződésnél épült körforgalom átvétele lezárult, az E578-as útnál kialakított körforgalom esetében ez a folyamat még pár napot tart, de a forgalom megindulhatott.

Fotó: Gecse Noémi

Új irány, rövidebb út

A Rét utcában kelet felé haladva a vasúti átjáró közelében két tábla is jelzi egymás után az új irányt, Gyergyószentmiklós, illetve Kománfalva felé lehet továbbhaladni a körforgalomból. A nehézgépjárművek számára a Rét utca lakóövezetébe tilos behajtani, ott 3,5 tonnás súlyhatárt jelző táblát szereltek fel. Pénteki terepszemlénken azt láttuk, hogy öt perc alatt

több kamion és teherautó is az új elkerülő úton folytatta útját, de az áthaladó személygépkocsi-forgalmat is elvezeti az új útszakasz.

Egyébként az elkerülő út első, a Rét utcától a E578-as útig vezető szakasza jól láthatóan forgalmasabb, mint a második, amely az említett úttól a 12A jelzésű országútig vezet – az áthaladó forgalom viszont utóbbin is jelen van.

{A}

A körforgalmakban, illetve azok közelében kétnyelvű, román, illetve magyar feliratokkal ellátott táblák mutatják az irányt.

Fotó: Gecse Noémi

Tízmillió, tíz év

Tíz éve került napirendre a taplocai elkerülő út elképzelése, de csak 2012-ben történt meg az alapozás. Azóta több szakaszban dolgoztak a kivitelezéssel, amely különböző okokból – így a terület kisajátítása és telekkönyvezése, vagy a befejezéshez remélt kormánytámogatásra való várakozás – késett. A kevéssel több mint 3 kilométeres hosszúságú, két szakaszból álló elkerülő út aszfaltozása tavaly készült el, ez a munkálat 4,7 millió lejbe került, a város korábban még 4,2 millió lejt költött az építésre. A körforgalmak építésének értéke a költségeket 10 millió lej fölötti összegre emelte, amelyet teljes egészében Csíkszereda költségvetéséből biztosítottak. Az út a Rét utcától az E578-as utat érintve a 12A jelzésű országúthoz csatlakozik, így nemcsak a Gyergyószentmiklós, hanem a Gyimeseken át Moldva felől érkező, illetve az erre tartó nehézgépjármű-forgalom is elkerüli Csíktaplocát, tehermentesítve a Rét és Forrás utcákat.