Mélyen zsebbe kell nyúlni, ha tilosban legelnek az állatok

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 21., 14:34

Ősszel és tavasszal rengeteg kellemetlenség adódik abból, hogy a város szélére hajtott állatok magánterületeken tanyáznak, kárt okozva. A problémák kivédéséért a gyergyószentmiklósi képviselő-testület legeltetési szabályzatban határozta meg a pásztorok jogait, kötelességeit. 

A legeltetési szabályzat a bírságokat is rögzíti. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

„A legeltetési szabályzat szigorúan tiltja a belterületeken való legeltetést, ehhez kell tartsa minden pásztor magát” – hangsúlyozza Len Emil alpolgármester, és arra is felhívja a figyelmet, hogy

kihágások esetén pénzbírságra számíthat a csorda, a nyáj őrzője,

ugyanis a szabályzatban rögzítve van a tilosban legeltetőkre kiróható pénzbírság is.

{A}

A korábbi években többször is megtörtént, hogy magánterületen legelésző csordához hívták a polgármesteri hivatal illetékes munkatársait – tudtuk meg Mezei Szabolcstól. Az erdő- és legelőgondnoksággal megbízott iroda vezetője elmondta, október 1-je után jöhetnek le az állatok a havasi legelőkről.

A város adminisztratív területén tíz esztena működésére kértek tavasszal engedélyt, a főgazda, főpásztorok a legeltetési szabályzat előírásait ismerve kapták meg a jogosultságot, így reméljük nem fogják állataikat a magánterületekre hajtani

– ismertette Mezei Szabolcs. A szabályzatban az is rögzítve van, hogy október 1-je után a cárinában kizárólag olyan területre hajthatják az állatokat, mely a nyáj, a csorda létszámának megfelelő nagyságú, be van kerítve, és a tulajdonossal hivatalosan bejelentett bérleti szerződéses viszonyban van a pásztor. Továbbá terelhetik az állatokat olyan kaszálóra is, amely az állatfelvigyázó saját tulajdona, és a patakra, az itatásra járás megoldott – részletezte Mezei Szabolcs.

A polgármesteri hivatal felhívja a lakók figyelmét, hogy ha látják, hogy állatokat hajtottak a kaszálóikra, a cárinába bejárnak a csordák, jelentsék a helyi rendőröknek a 0726-123 776-os telefonszámon vagy a polgármesteri hivatalban.

Ha tilosban legelnek az állatok

Ha az állattartó, a pásztor figyelmen kívül hagyja a legeltetési szabályzat előírásait, a város belterületeire, az úgynevezett cárinába engedik be az állatokat, magánjogsértést követnek el. A legeltetési szabályzat értelmében, a tilosban legelő állatok gazdájára pénzbírságot róhat ki a polgármesteri hivatal, bizonyos kihágások esetén a főgazda a következő évi legeltetési jogát is elveszítheti. A tilosban legelő csorda esetében tehenenként 50 lej, a juhnyájak esetében 500 lej a bírság.

A gyergyószentmiklósi városháza nemrég mezőőrzéssel bízta meg Sára Józsefet, aki folyamatosan járja a cárinát, ellenőrzi, hogy avatatlan kezek ne dézsmálják a terményt. A pityókaszedési idény lassan lejár, de még sok helyen van sarjú, így jelenleg a városszéli kaszálókat is figyeli, szemmel tartja, hogy magánterületre ne hajtsanak állatokat.