A Vargyas-szorosban készültek fel az éles bevetésekre a barlangi mentők

Pethő Melánia 2018. szeptember 21., 14:00

Regionális gyakorlatot tartottak a Vargyas-szorosban marosi és bihari társaik részvételével a Hargita megyei – köztük a gyergyói – barlangi mentők. A mentés színlelése közben valóságos baleset is történt.

Az egyik leglátogatottabb barlangban zajlott a mentési gyakorlat Fotó: Salvaspeo România

Helyi, körzeti és országos szintű gyakorlatokon tökéletesítik felkészültségüket a barlangi mentők, miközben új technikák alkalmazását is elsajátítják. Nem elégséges ugyanis megszerezni az arra feljogosító oklevelet, ha valaki hosszú távon barlangi mentőként szeretne tevékenykedni – tudását folyamatosan bizonyítania kell.

Ilyen gyakorlatot tartottak a múlt hétvégén a Vargyas-szorosban a hargitai barlangi mentők, a Gyilkostó Adventure Egyesületet heten képviselték.

{A}

A rendszeresen szervezett mentési gyakorlatozásokon vizsgapontokat gyűjtenek a résztvevők.

Ha valaki két éven belül nem gyűjti össze a szükséges pontszámot, ismét ki kell járnia az országos barlangimentő-iskolát

– magyarázta el lapunknak Simon László, a Gyilkostó Adventure Egyesület vezetője. A vargyasi Nagy-barlangban tartott gyakorlatozás menetét részletezve a szakember elmondta, hogy egy lábtörést szenvedett sérült felszínre juttatását szimulálták. A hordágyhoz rögzített áldozatot különböző kötéltechnikák alkalmazásával menekítették a barlang szájáig, ahonnan negyven méteres tiroli-pályán engedték le a patakmedernél várakozó mentőkhöz.

Fotó: Salvaspeo România

Nagyon hasznos egy-egy ilyen regionális gyakorlat, ahol az is szempont, hogy a különböző megyékből érkező résztvevők egyetlen csapattá forrjanak össze, mert így valós vészhelyzetben hatékonyabb lehet a beavatkozásuk

– emelte ki Simon László.

Az akcióban a képzett mentők mellett barlangászok is részt vettek. „Ismerik a technikákat, bármilyen helyzetbe be lehet vonni őket” – tudtuk meg a szakembertől, aki azt is elmondta, hogy rengeteg turistát vonz a Vargyas-szoros, ahol több mint 120 barlang van. Ezek többsége ugyan nem látogatható, mégis bemerészkednek az emberek.

Fotó: Salvaspeo România

„A gond az, hogy legtöbbjük felkészületlenül, nem a megfelelő öltözetben, sőt, sokan strandpapuccsal a lábukon mennek be. Emiatt a gyakorlatunk idején is történt egy baleset. Esés közben egy látogató beütötte a fejét, súlyos sérülést szenvedett” – mondta el Simon László. Az említett esetben azonban nem volt szükség a barlangi mentők közbeavatkozására, mert a sérültet turistatársai a felszínre vitték.