A gazdákat ünneplik Gyergyóalfaluban

Pethő Melánia 2018. szeptember 21., 13:31

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Gyergyóalfalvi Gazdanapi Sokadalmat. A termények, kis- és haszonállatok kiállítása mellett hagyományos mesterségek bemutatójával és más érdekességekkel is várják az érdeklődőket a szervezők.

Fotó: Pethő Melánia

A tervezettek szerint ünnepi felvonulással kezdődik a programok sora – reggel 8 órakor a tűzoltóság székháza elől vonulnak az események helyszínére, a faluvégi Réteskertbe a résztvevők. Itt túrós puliszkát kóstolhat reggelire mindenki, mielőtt megtekintené a gazdák által felvonultatott készletet.

Idén is lesz kis-, illetve haszonállat-kiállítás, és a tavalyi mintára mezőgazdasági gépeket is bemutatnak a rendezvényen. 

A rendezvény vendégül lát minden bemutatkozni szándékozó gyergyószéki gazdát, akiknek termékeit nem csak megtekinthetik, de meg is vásárolhatják a látogatók.

{A}

A gazdák mellett szerepet kapnak ezúttal a diákok is, akinek dekorációs munkáiból kiállítást rendeznek be, illetve akik részvételével tartják meg a Kisgazda címmel meghirdetett vetélkedőt. Az említett programokat délelőttre időzítették a szervezők, déli 12-re ütemezték a sokadalom ünnepélyes megnyitóját, amit idén is kenyéráldással és galambröptetéssel kísérve tartanak meg.

Kulturális mozzanatai is lesznek a gazdanapnak: a gyergyószéki zenészek és a gyergyóalfalvi Lenvirágok néptánccsoport előadása színesíti a rendezvényt. Mindezek mellett a 21. Gyergyóalfalvi Gazdanapon is megrendezik a lovas erőpróbákat, lesz érleltsajt-készítő, illetve kovácsmesterség-bemutató, továbbá bor-,és pálinkakóstolóval is várják a látogatókat.