Mindössze néhány százan döntöttek a korai disznóvágás mellett Hargita megyében

Széchely István 2018. szeptember 21., 15:55

Nincs pánikhangulat és sertéspestis sem Hargita megyében, de a sertésállomány csökkenése ellenére a disznóvágások száma valamelyest nőtt az előző év adataihoz képest. A sertéstartók egy kis része a kór terjedésétől tartva dönt a korai disznóvágás mellett.

Kockázatmegelőzés. Vannak, akik a kór terjedésétől tartva nem várták meg a telet. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Összesítette szerdán a megyében elvégzett trichinellózis-vizsgálatok számát a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. A statisztika közvetett adatokkal szolgál a disznóvágások számáról is: mint kiderült, néhány százzal több sertést vágtak le Hargita megyében, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ez

nem számít jelentős növekedésnek, tavalyhoz képest legfeljebb öt százalékkal több vágást jelent

– értelmezte az adatokat lapunknak Ladó Zsolt, a megyei állat-egészségügyi igazgatóság vezetője. „Van olyan állat-egészségügyi kör, ahol tavaly szeptember 20-áig elvégeztek 79 trichinellózis-vizsgálatot, és idén ugyanabban a periódusban 86 húsmintát vizsgáltak be. De van olyan is, ahol 2017-ben bevizsgáltak 385-öt, és idén ugyanabban a periódusban 298-at” – hozott néhány példát az elvégzett elemzések számáról az igazgató.

{A}

Kilencezer disznóvágás évente

Hargita megyében idén mintegy 23 ezer egyedet számlál a sertésállomány, ez valamivel kisebb, mint tavaly. Noha vannak olyan sertéstartók, akik a feldolgozás előtt elmulasztják a disznó húsának kötelező bevizsgáltatását, így a statisztika nem teljesen pontos, de a trichinellózis-tesztek száma alapján évente mintegy 9000 disznót vágnak le a megyében.

Az enyhe növekedésnek főként a sertéspestis terjedésétől való félelem lehet az oka,

azért dönthet a korai disznóvágás mellett a gazdák egy kis része, mert attól tart, hogy állata megfertőződik és kárba vész a felhizlalására fordított pénz és idő, valamint a sertés húsa.

„Nem jellemző még Hargita megyére, hogy az emberek tömegesen nekifogtak volna sertést vágni. A kollégák mondták, hogy volt néhány ember, aki érdeklődött a sertéspestisről, majd levágta a disznóját, de nincs pánikhangulat” – vázolta a helyzetet Ladó Zsolt.

Törvénytelen szállítmányok

Hargita megyét eddig elkerülte a sertéspestis, remélik, ez így is marad, mondta el Ladó Zsolt. Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság ezt az állapotot továbbra is a rendőrség és az erdészeti felügyelet segítségével végzett fokozott megelőző intézkedésekkel próbálja fenntartani. Az esztenákon lezajlott ellenőrzéseken a szabadon tartott disznók gazdáit utasították az állatok bezárására, és folyamatosan ellenőrzik a hús- és állatszállítmányokat is a megyehatárokon. Hetente fennakad egy-egy törvénytelen szállítmány ezeken az ellenőrzőpontokon, volt már olyan eset is, hogy sertéspestis által fertőzött megyéből próbáltak állatokat – nem sertéseket – behozni illegálisan Hargita megyébe. „Próbáljuk kiszűrni ezeket a bölléreket és a törvénytelen kereskedelmet. A héten is volt, hogy büntetést alkalmaztak a kollégák” – tájékoztatott az igazgató.