Kamerák Gyergyószentmiklóson, hogy a rendőrök szinte azonnal közbeléphessenek

Gergely Imre 2018. szeptember 20., 20:10

Még idén felszerelhetik azt a kamerarendszert, amely Gyergyószentmiklós közterületeinek megfigyelését szolgálja, a közbiztonság javításának érdekében. Alapfokon megnyerte az összes olyan pert a város, amelyet az E-Star indított ellene. Ezekről tájékoztatta a képviselőket a polgármester.

Nem biztos, hogy nyertesek lesznek a pályázatok, de mindenképpen meg kell próbálni – hangzott el az ülésen Fotó: Gergely Imre

„Majdnem garanciát is mernék vállalni arra, hogy egy hónapon belül lefolytatjuk a közbeszerzést, és esély van arra is, hogy még ebben az évben kiépülhet a térfigyelő kamerarendszer” – jelentette ki Nagy Zoltán polgármester a helyi képviselő-testület csütörtök délutáni ülésén. A beruházásra az idei költségvetésből különítettek el pénzt, de kézzel fogható előrelépés még nem történt az ügyben. Most úgy néz ki, elmozdul a holtpontról.

Az eredeti elképzelést, vagyis hogy kamerák figyeljék a fontosabb útkereszteződéseket és azokat a helyeket, ahol nagyobb valószínűsége van a kihágásoknak, kibővítik még a hulladéklerakó pontokra rálátó kamerákkal is. Gyakori ugyanis, hogy a tiltások ellenére a kukákhoz hordanak építkezési törmeléket és egyéb olyan hulladékot, amelynek nem ott lenne a helye. A rendszertől azt várják, hogy

a helyi rendőrök azonnal észleljék, ha valahol rendbontás vagy egyéb kihágás történik, és perceken belül a helyszínre tudjanak érni.

A remények szerint akár még az idén megvalósulhat ez.

Jól állnak az E-Star-perek

A polgármester tájékoztatta a tanácsosokat, hogy minként is állnak a volt fűtésszolgáltató, az E-Star által az önkormányzat ellen indított perek. Alapfokon jól. Mindegyik eddigi perben a város javára döntött a bíróság. Egy ügy már jogerősen is eldőlt, amiben

a szolgáltató a ki nem fizetett fűtéstámogatás összegét és annak kamatait követelte, de úgy határoztak, hogy ezt Gyergyószentmiklósnak nem kell kifizetnie.

Még később lesz döntés a „nagy perben” ahol az E-Star közel 26 millió eurós kártérítést követel, mert szerinte a város nem tartotta be a szerződésben foglalt kötelezettségeit. Alapfokon itt is kimondta a bíróság, hogy az egyik sarkalatos kérdésben, a szerződésbontás jogosságának ügyében nem a szolgáltatónak volt igaza. A jogerős döntés később várható.

{A}

A legutóbbi tárgyalási napon, szerdán az E-Star azt akarta bizonyítani, hogy a Gyergyószentmiklóst képviselő ügyvédnek nincs joga védeni a várost. Októberben várható erről döntés, és más ehhez kötődő perekben is – közölte Nagy Zoltán.

Új projekteket készítenek elő

Az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) újabb kiírására szeretne pályázni Gyergyószentmiklós, több beruházáshoz remélnek innen támogatást. Azokról a beruházásokról van szó, amelyekhez már készültek tervek, hiszen ez alapfeltétele a pályázatnak. Ilyen lenne

a régi kórház épületének felújítása. Kilencmillió euróba kerülne, és ha sikeres lesz a pályázat, akkor a felújítás után a polgármesteri hivatal költözne ide,

a korszerű, 21. századi színvonalon felszerelt megújult épületbe. Egy másik komoly beruházásról szóló pályázat, ami előkészítés alatt van, a Győzelem és a Varga Katalin utcákat, illetve a temető környékét érintené. Aszfaltozás, körforgalom és a temető mögött egy nagy parkoló építése szerepel ebben. Ezzel rendeződne a városrész közlekedése.

A következő hetekben további pályázatokat készítenek elő. Ilyen a Tűzoltó utca Mocsár felé vezető részének felújítása, a Makkos utcai közlekedés korszerűsítése a tervben lévő uszoda megközelíthetőségének érdekében.