Így vetnének véget az erdei gyümölcsök törvénytelen begyűjtésének

Barabás Hajnal 2018. szeptember 20., 19:43

Az erdei gyümölcsök és gombák értékesítésével kapcsolatos jogszabályozás módosítására szeretne javaslatot tenni az RMDSZ, amellyel az erdei termések törvénytelen begyűjtését és értékesítését szorítanák vissza. Javaslatuk szerint csak az erdős területek tulajdonosaitól vásárolhatn&am

Az erdei gyümölcsök az adott erdős terület birtokosának tulajdonát képezik Fotó: Sándor Csilla

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor csütörtökön kifejtette, a témában közvitát tartanak a napokban az érintett közbirtokosságokkal, erdős területek tulajdonosaival, majd miután kialakult egy közös álláspont, benyújtják az erdei gyümölcsök értékesítését szabályzó törvénytervezetet a parlamentbe. Mint magyarázta,

azt szeretnék elérni, hogy kizárólagosan csak az adott erdős terület tulajdonosától lehessen felvásárolni a saját területéről begyűjtött erdei termést.

Céljuk az, hogy ezzel „kiiktassák azokat, akik törvénytelenül gyűjtenek be nagy mennyiségben erdei gyümölcsöket, gombákat, anélkül, hogy a területtulajdonostól engedélyük lenne erre”.

Két évvel ezelőtt volt hasonló kezdeményezésük, akkor annyit sikerült elérniük, hogy az erdei gyümölcsöket a területtulajdonos írásos beleegyezésével lehet begyűjteni, csakhogy ezt képtelenség volt ellenőrizni, ezért most az értékesítésüket szabályoznák.

{A}

„A szakminisztérium is próbálkozott a helyzet rendezésével, azonban a vonatkozó miniszteri rendelet nagy ellenlobbiba ütközött. Ennek a hátterében valószínűsíthetően a felvásárlók, a begyűjtőközpontok álltak, amelyek olyan személyektől is vásároltak fel erdei gyümölcsöket, akiknek egy négyzetméternyi területük sincs” – jegyezte meg Tánczos.

Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő hozzáfűzte, szerinte

ami jelenleg az erdeigyümölcs-begyűjtésben és -értékesítésben zajlik, az egyenesen rablógazdálkodás.

Ugyanakkor kiemelte, a törvénytervezet nem érintené azokat, akik saját részre gyűjtenek gombát, málnát, szedret és más termést az erdőből, sem azokat, akik kis mennyiségben eladják azokat a helyi piacokon.