Hatvanan kapták el a sárgaságot, íme a tünetek és a megelőzés

Simon Virág 2018. szeptember 21., 09:49

Hét közösségben is megjelent a piszkos kezek betegségének is nevezett hepatitisz A vírusos fertőzés Maros megyében. A népegészségügyi igazgatóságnál hatvan személyt jelentettek, mindannyiukat a fertőző betegségek kórházában kezelik.

Kórházba utalták a betegeket. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az óvoda- és iskolakezdés nagymértékben hozzájárult a hepatitis A vírus terjedéséhez. Az elmúlt napokban hatvan személy, nagy többségük gyermek lett sárgaságos.

A népegészségügyi igazgatóság sajtószóvivője, Stelian Caraghiaur lapunknak elmondta, főként vidéki településeken alakultak ki gócpontok. Több megbetegedést jeleztek Dánosból, Mikefalva községből, Balavásárról, Várhegyről, Mezőcsávásról, Szásznádasról. Hét elején hatvan esetről számoltak be a körzeti orvosok, és azóta újabb gócpontok nem alakultak ki. A szakember szerint

elrendelték, hogy a háziorvosok, illetve ott, ahol vannak iskolaorvosok, vizsgálják meg a közösségekbe járó gyerekeket, és ahol szükséges, oltsák be őket,

valamint tájékoztassák a szülőket is arról, hogy milyen módon lehet megelőzni a vírus terjedését.

A népegészségügyi igazgatóság kimutatásai szerint a hepatitisz A vírussal való fertőzéses esetek gyakoribbak ősszel és télen, leginkább a 0–14 éves gyermekeket, valamint a gyakran utazó felnőtteket érinti.

A tiszta kéz a legfontosabb

Makai Márta háziorvos érdeklésünkre elmondta, hogy a hepatitisz A vírus terjedését leginkább a gyakori és alapos kézmosással lehet megelőzni. Mint kifejtette, a vírus nyállal terjed, illetve fertőzött víztől is meg lehet betegedni. A doktornő szerint

fontos, hogy étkezés előtt, vagy az ételek elkészítésekor mindig mossunk kezet alaposan, és ellenőrzött forrásból fogyasszunk vizet.

A hepatitisz A vírus okozta megbetegedés általában enyhe lefolyású,

lázzal, rossz közérzettel, étvágytalansággal jár, és a bőr, illetve a szemek fehérjének besárgulása után pár napra elmúlik.

A teljes gyógyulás érdekében ágynyugalmat, májvédő gyógyszereket és kímélő étrendet ajánlanak az orvosok.

{A}

Gócpontok általában olyan közösségekben alakulnak ki, ahol a nincs vezetékes víz vagy tiszta forrásvíz, és nincsenek megfelelő, egészséges életkörülmények. A népegészségügyi igazgatóság honlapján olvasható elemzés szerint

2015-ben harminc országból 12 527 hepatitisz A vírussal fertőzött személyt jelentettek, ennek 41 százaléka Romániából volt.

Az országos járványtani intézet szerint 2016-ban Romániában csökkent a vírusos májgyulladásos esetek száma, csupán 3212-et jelentettek, ezek nagy részét vidéki településekről.