Elsősegélynyújtás diákokkal

Fülöp-Székely Botond 2018. szeptember 20., 17:08

Mintegy ötszáz székelyudvarhelyi középiskolás kapott ízelítőt az elsősegélynyújtás alapjaiból az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) programja révén. A napokban zajlott bemutatókon a diákok is kipróbálhatták a különböző technikákat.

Bemutató a Kós Károly-iskolában. Életeket menthetnek az elsajátított ismeretek Fotó: Barabás Ákos

Hiánypótló kezdeményezésnek szánták az elsősegélynyújtással kapcsolatos előadásokat, amelyeken hasznos tudást sajátíthattak el a középiskolások – fejtette ki lapunknak Tornai Szilárd, az UIET által indított projekt felelőse. Mint mondta,

diákként ő is került olyan helyzetbe, amikor egy étteremben társának torkán akadt egy falat, és a jelenlévők közül senki nem tudta, mit kell tenni.

Akkor a hátát próbálták ütögetni a bajba jutott fiatalnak, mint később kiderült, azt sem megfelelően. Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia. Tornai elsősorban az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében tartotta fontosnak, hogy bemutatót szervezzenek a középiskolásoknak. Hozzátette, elsősegélynyújtó tanfolyamon csak felnőttek vehetnek részt, de remélik, hogy az előadásoknak köszönhetően sokan kedvet kaptak a képzés majdani elvégzésére.

Mit tanultak?

A diákok Gráncsa Zsolt oktató előadásán egyebek mellett láthatták, miként történik a szakszerű újraélesztés, milyen technikát kell alkalmazni a különböző mértékű vérzések esetén, illetve mit kell tenni, ha valaki fulladozni kezd, mert idegen tárgy került a légutaiba. A szakember hangsúlyozta, minden esetben mentőt kell hívni a sérülthöz, és

a bemutatott módszereket is csak akkor ajánlott alkalmazni, ha az illető teljesen biztos abban, hogy azt megfelelőképpen teszi.

„Az előadás inkább arra volt jó, hogy a diákok láthassák, miről szól az elsősegélynyújtás, hogy probléma esetén nem kell pánikba esni, hanem vannak logikus lépések, amelyeket követve segíthetnek társukon. Persze mindezt anélkül, hogy ártanának neki” – magyarázta lapunknak Gráncsa. Ő is azt reméli, hogy a látottak sok diákot sarkallnak majd az elsősegély-tanfolyam elvégzésére.

Fotó: Barabás Ákos

Diákszemmel

Nagyon hasznosnak tartotta az előadásokat Magyari Szabolcs, a Kós Károly Szakközépiskola tanulója, aki maga is kipróbálta a Heimlich-fogást. „Sosem lehet tudni, milyen helyzetbe kerül az ember, hiszen előfordulhat, hogy nincs más, így neked kell segítened egy bajba jutott társadon” – fogalmazott. Rámutatott, az előadásnak köszönhetően probléma esetén már jó eséllyel sikeresen alkalmazni tudja a bemutatott technikák egy részét.

{A}

Tornai Szilárd egyébként örömmel újságolta, hogy minden iskolában nagy volt az érdeklődés az előadás iránt, és voltak diákok, akik szívesen kipróbálták a szakember által bemutatott mozdulatokat.

Kötelezné a bemutatókat

Végh Jenő, az említett iskola igazgatója szintén üdvözölte az UIET kezdeményezését, mondván, hogy akár kötelezővé is tehetnék az ilyen jelegű bemutatókat a középiskolákban. „Mindenki számára fontos lenne az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítása, hiszen ez a tudás adott esetben életet is menthet. Vannak helyzetek, amikor nem elég tátani a szánkat és üvölteni, hogy baj van, hanem cselekedni kell. Ez a képzés ebben segít a diákoknak” – fogalmazott. Náluk a diákoknak nagyjából fele vehetett részt a „gyorstalpalón”, ezért Végh Jenő reméli, hogy a későbbiekben is lesznek hasonló projektek, így mások is elsajátíthatják az elsősegélynyújtás alapjait.