Szotyori kirekesztésügy: a polgármester a falusiak helyett is szégyelli magát

Bíró Blanka 2018. szeptember 20., 16:47

Mindannyiunk felelőssége lemosni a szégyent a szotyori közösségről, fogalmazta meg a csütörtöki rendkívüli tanácsülésen Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere annak kapcsán, hogy a szotyoriak ellenkezése miatt meghiúsult a családi típusú gyermekotthon megépítése a faluban.

A falugyűlésen. Elutasító volt a többség Fotó: Bíró Blanka

A gyermekvédelmi vezérigazgatóság és az önkormányzat képviselői kedden falugyűlésen próbálták meggyőzni a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó falu közösségét, hogy a tizenkét állami gondozásban nevelkedő gyermeknek otthont adó ház megépítését elfogadják. A gyűlésen ellenséges volt a hangulat, így az a döntés született, hogy ennek nem teszik ki a gyermekeket, a háznak máshol keresnek telket.

„Elfogadhatatlan gyűlöletkampányt folytatni kiszolgáltatott gyermekek ellen,

azok helyett is szégyellem magam, akik ellenük szólaltak fel a falugyűlésen.

Bocsánatot kérek minden olyan gyermektől, aki nehéz helyzetben van, azt várja, hogy segítsünk rajta, és kirekesztéssel szembesül” – mondta Antal Árpád.

{K1}

Felvetette Miklós András falufelelős szerepét is az ügyben, mint mondta, neki kellett volna meggyőznie az embereket, ehelyett a „kirekesztők, gyűlöletkeltők” élére állt. „A közjó érdekében népszerűtlen döntéseket is meg kell hozni, a falufelelősnek nem az a feladata, hogy egy szűk réteg szószólója legyen az önkormányzattal szemben, hanem hogy közvetítsen” – fejtette ki a polgármester. Hozzátette,

a ház nem épül meg Szotyorban,

„nem nyomják le a torkukon”, mert nem akarják, hogy a gyermekek ilyen környezetbe kerüljenek.

„Nem általánosítok, biztos vagyok benne, hogy a szotyoriak 90 százaléka nem így viszonyul ehhez a kérdéshez. A rendtartó székely falu nem azt jelenti, hogy kiszolgáltatott gyermekekkel szemben vagyunk kirekesztők” – összegzett az elöljáró.

{A}

Meglátása szerint a családi típusú ház megépítését nem lehet szembe állítani a szotyori fejlesztésekkel, noha az elégedetlenségekre válaszolva elmondta, a Szotyorból befizetett adó többszörösét fordították beruházásokra: korszerűsítették a vízhálózatot, a művelődési házat, a buszmegállót, a templomot, a futballpályát, a székelykapu-program finanszírozásának nagy része is a faluba jutott. „Rosszul érzem magam a kialakult helyzetért, szeretném, ha a csendes többség hallatná a hangját” – mondta a polgármester.

Miklós András falufelelős válaszként kifejtette, ő sem érezte jól magát a falugyűlésen, cáfolta, hogy ellenkampányt folytatott volna, és hogy megbélyegzi az állami gondozásban nevelkedő fiatalokat. „Utána kellene nézni, miért ellenkeznek a szotyoriak. Engem is kisgyerek vár otthon, nekem is van idegrendszerem” – mondta a falufelelős.