Sertéspestis és népszavazás – két ok, amiért elhalasztják a Kolbászparádét

Bíró Blanka 2018. szeptember 20., 16:18

A sertéspestisjárvány fenyegetése és az éppen akkor sorra kerülő alkotmánymódosító referendum miatt más időpontot kerestek a szervezők a hagyományok szerint általában október első hétvégéjén Sepsiszentgyörgyön zajló Kolbászparádénak.

Archív Fotó: Kocsis B. János

Mint Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke lapunknak elmondta, a prefektúra körlevelet küldött ki az önkormányzatoknak, hogy fontolják meg a nagyobb tömegeket megmozgató rendezvények szervezését, tekintettel arra, hogy sertéspestis-fenyegetettség van. A szervezők egyeztettek az állategészségügyi hatósággal, és úgy döntöttek, hogy a biztonsági óvintézkedéseket szigorúan betartva

november 10-re ütemezik át a Kolbászparádé tizenhatodik kiadását.

Mivel novemberben az időjárás már nem kedvez a szabadtéri rendezvénynek, így azt a főtérről átköltöztetik a Szabó Kati Sportcsarnokba.

Grüman Róbert rámutatott, az október 6–7. azért sem lett volna alkalmas időpont, mert akkor szervezi a kormány a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazást, ezért is szükség volt az újratervezésre.

{A}

A kolbászfesztiválra a nevezést október elején hirdetik majd meg, a tizenöt éve bejáratott forgatókönyv szerint, a csapatok tíz kilogramm húst kapnak a szervezőktől, ebből kell a saját recept alapján elkészítsék a versenybe benevezett kolbászt.

Vajda Lajos ötletgazda, az ASIMCOV vállalkozói szövetség ügyvezetője kifejtette, a fesztivál egyik nagy kihívása, hogy olyan székely receptre találjanak, amely felveszi a versenyt a pleşcoi-i vékony kolbásszal, vagy a híres békéscsabai kolbásszal.

Kovászna megyében még nem igazoltak afrikai sertéspestist, de már a közelben van. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) legfrissebb statisztikái szerint szerdáig 13 megye 227 településén 927 afrikaisertéspestis-gócot regisztráltak, és 311 869 sertést megsemmisítettek. A fertőzést kimutatták 62 vaddisznónál is. Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat egyaránt megtámadja, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs. A vírus nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat.