Hargita megyében is elkezdődik az életmentő riasztórendszer tesztje

Iszlai Katalin 2018. szeptember 20., 15:55

Hargita megyében is tesztelik a lakosságot vészhelyzet esetén értesítő RO-ALERT mobiltelefonos rendszert. Ezáltal mindenki szöveges és hangüzeneteket kap a telefonjára. A helyes beállítások érdekében érdemes meglátogatni a rendszer frissen beüzemelt weboldalát.

Fotó: Gecse Noémi

A lakosságot azonnal, valós időben értesíteni képes rendszer kidolgozása mellett tavaly döntött a kormány. A rendszert a különleges telekommunikációs szolgálat (STS) és az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) építette ki és működteti. Az illetékesek a hétvégén üzemelték be a ro-alert.ro honlapot, amelyen megtalálhatók a lakosságot vészhelyzet esetén figyelmeztető rendszerrel kapcsolatos fontos információk. A weboldal azonban egyelőre akadozik, csütörtökön többször is leállt.

{A}

A RO-ALERT rendszer lényege, hogy veszélyes meteorológiai jelenségek, árvizek, terrortámadások esetén, vagy más, a lakosságot fenyegető helyzetekben

valós időben küld értesítést a veszélyeztetett területen belül tartózkodók mobiltelefonjaira.

A rendszer nem szöveges üzenetet küld, hanem úgynevezett cellaüzenetet, amely a nyilvános mobiltelefon-hálózat egyik szolgáltatása. Előnye, hogy az sms-el ellentétben a cellaüzenet küldéséhez nem kell tudni a személyek telefonszámát, mert a mobilhálózat adótornyai az általuk besugárzott területen (a cellában) minden telefonra elküldik az üzenetet.

A RO-ALERT rendszer tesztje hétfőn kezdődött,

csütörtöktől szeptember 26-ig Hargita megyében is szöveges és hangriasztást küldenek minden olyan készülékre, amely a térségben működik a négy romániai mobilszolgáltató valamelyikének hálózatában

– tájékoztatott a Hargita megyei tűzoltóság. Emellett arra kérik a lakosságot, hogy végezzék el telefonjaikon a szükséges beállításokat, hogy megkapják a figyelmeztető üzeneteket, és értsék meg, miként működik a rendszer.

Ezt a ro-alert.ro oldalon található tájékoztató segítségével tudják megtenni: ki kell választani, melyik szolgáltatóhoz tartoznak, az ott megjelenő táblázatban pedig meg kell keresniük a mobiltelefonjuk típusát.

Egyes modelleknél semmit sem ír, ami azt jelenti, hogy automatikusan megkapják majd az üzenetet, más esetekben pedig követni kell az útmutatót.

A tűzoltóság közleménye szerint csütörtökön véletlenszerűen küldik ki az első próbaüzeneteket, a továbbiakban azonban egy meghatározott program szerint zajlik majd a tesztelés.

  • Pénteken 10 és 12 óra között a Maroshévíz, Balánbánya, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós környékén tartózkodók részére küldenek üzeneteket, majd 15 és 17 óra között a Csíkszeredában lévőknek.
  • A rendszer tesztje szeptember 24-én folytatódik, akkor 10 és 12 óra, illetve 17 és 19 óra között érkeznek a riasztások régiók részére, amelyek 2–3 megyét foglalnak magukba, többek között Hargita megyét is.
  • Végül szeptember 26-án egy országos tesztet is tartanak: szintén 10 és 12 óra, illetve 17 és 19 óra között Románia összes településén üzeneteket kapnak a lakók.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint az üzenetek szövege a következő lesz: „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT”, vagyis

„Az üzenetet a RO-ALERT rendszer tesztelése céljából küldték.”

Raed Arafat, a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (DSU) vezetője az új weboldal beüzemelése kapcsán tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy

az üzeneteket román nyelven küldik, de „térségtől függően” más nyelvűek is lehetnek.

Hozzátette, a teszteléseket követően a rendszert kizárólag nagyon súlyos helyzetekben fogják használni.