Vércukorszintmérőkkel javítanak a diabéteszes betegek életminőségén

Széchely István 2018. szeptember 20., 15:28

Újraszervezi az országos diabéteszprogramot az egészségügyi minisztérium: az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők korszerű, a vércukorszintet folyamatosan mérő készülékeket kapnak majd, ezek költségeit pedig az egészségbiztosítási pénztár költségvetéséből fedezik.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Korszerű vércukorszintmérőket kapnak az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők – erről fogadott el határozatot a kormány az egészségügyi minisztérium javaslatára a minap. Az intézkedés eredményeképpen javulhat a diabéteszes betegek életminősége, ugyanis a vércukorszintet folyamatosan figyelő készülékeket kapnak, illetve a vércukorszint mérésére szolgáló szenzorral ellátott inzulinpumpákat.

{A}

Egyelőre nem tudni, hogy ezeket az eszközöket a diabetológus szakorvosok javaslatára vagy más módon kapják majd meg a betegek, ugyanis a határozatnak még nem jelentek meg az alkalmazási normái.

Abból derül majd ki, hogy pontosan mennyien jogosultak ezekre a készülékekre és hogy mekkora az eszközbeszerzés éves költségvetése – magyarázta megkeresésünkre Karda István, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ügyvezető igazgatója.

Ez egy új alprogram lesz, amire külön költségvetést kell kapnunk. Azután tudunk szerződést kötni arra az összegre. Költségvetés-kiegészítést épp a napokban kaptunk a programokra, a diabéteszprogramra is, de az a gyógyszerekre van, az új alprogram költségvetése még nincs benne

– mondta az ügyvezető igazgató.

Hargita megyében több mint tízezer cukorbeteget tartanak nyilván,

köztük több ezer egyes típusú diabéteszben szenvedő pácienst, akiknek egy része gyerek. „Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjének megfelelő ellenőrzése elengedhetetlen az akut komplikációk kialakulásának megelőzéséhez” – áll az országos diabéteszprogram bővítéséről szóló egészségügyi minisztériumi közleményben.