Széles körben a vállalkozáskeltetésről – négynapos konferencia Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2018. szeptember 20., 12:33

StartUp&Down, avagy Vállalkozz rá! címmel tartanak workshopokkal kiegészített konferenciát a székelyudvarhelyi inkubátorházban.

Fotó: Barabás Ákos

A Hargita Business Center, a Műhely – L’atelier Egyesület, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Design Terminál partnerségével megvalósuló szakmai fórum célja felkarolni a fiatal vállalkozókat, illetve a vállalkozó kedvű fiatalokat.

{A}

A szeptember 20–23. között megrendezendő konferencia programja a Hargita Business Center honlapján, a Konferencia fül alatt tanulmányozható, ugyanitt lehet regisztrálni és belépőt váltani. A nagyszabású gazdasági rendezvényről a továbbiakban az inkubátorház vezetőjét, Szakács-Paál Istvánt faggattuk.

– Mi volt a konferencia életre hívó gondolata? Mi a cél?

– A székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház elsődleges célja, hogy segítse a helyi, pályakezdő vállalkozókat, vállalkozásokat abban, hogy minél sikeresebben működjenek és alkalmazkodni tudjanak a folyamatosan változó piaci körülményekhez úgy, hogy közben ahol lehetséges, megtartsák egyedi székely vonásaikat is. A Hargita Business Center jelenleg Udvarhelyszék legjelentősebb kezdő, start-up és mikrovállalkozásainak az otthona. Az érdekérvényesítés és a külső kommunikáció mellett kiemelt jelentőségű, hogy tagjainknak értékes, vállalkozásukat, cégüket és a tágabb közösséget is építő, fejlesztő programokat nyújtsunk. Szakmai konferenciák, akadémiák, klubok, pályázati tevékenységek és különböző közös programok szervezésével egy erős, együttműködő udvarhelyszéki vállalkozói réteg összetartói szeretnénk lenni. A Vállalkozz rá!, illetve a StartUp&Down címet viselő konferenciának tehát kettős célja van. Egyrészt arra hivatott, hogy vállalkozói utánpótlást toborozzon. Azok a vállalkozó szellemű fiatalok, akik még csak gondolkodnak vállalkozásalapításon, kapjanak egy olyan pozitív biztatást, ihletet, gondolatot, amelynek segítségével rászánják magukat és kipróbálják, milyen az önmegvalósítás ezen módja. Másrészt pedig a „piacon” már jelen lévő fiatal vállalkozóknak az ismeretszerzés és a szakmai tapasztalatcsere mellett lehetőségük nyílik a kapcsolatépítésre. Az előadások, a személyes történetek, illetve a workshopok mellett mindennap lesz networking programunk, ahol a kapcsolatépítés kötelező. A fiatal vállalkozók és a vállalkozni vágyók elérése tehát ennek az összevont konferenciának a célja.

– Udvarhelyen, Udvarhelyszéken mekkora a vállalkozási kedv a fiatalok körében?

– Szombat délután pontosan erről fog beszélni Csata Zsombor gazdaságszociológus, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének docense, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa. Számos vállalkozáskutatási projektnek volt a szakmai irányítója, jelenleg főként az etnikai diverzitás és a gazdasági jólét összefüggéseit kutatja. Azt szeretném, hogy Zsombor előadását minél többen meghallgassák, de a kérdést sem akarom kikerülni. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a vállalkozási kedv Udvarhelyszéken, sőt egész Székelyföldön nagyobb, mint az országos átlag.

– Mindezek ellenére mégsem állunk élen a startupok számát illetően. Mi a vállalkozási kedv gátja a fiatalok körében?

– Ugyanezen statisztikai adatokból az is kiderül, hogy bár a kedv nagyobb, mint a romániai átlag, megvalósítás szintjén már gyakorlatilag az összes régió megelőz bennünket. Már ha Székelyföldről beszélünk. Hiszen azt azért hozzá kell tennünk, hogy a vállalkozói kedv, a vállalkozói aktivitás Udvarhelyszéken jóval nagyobb, mint Székelyföld más régióiban. Ennek okairól részletesen fog beszélni a gazdaságszociológus, de sok összetevős a történet: a magyarlakta régiók infrastrukturális fejletlensége, az elmaradó központi beruházások, az alulképzettség, a romló románnyelv-tudás, a kitartás hiánya mind olyan faktorok, amelyek gátolják a vállalkozásalapítást a tömbmagyar régiókban.