Spiró György üzenetét tolmácsolják Aranka György szobránál

Antal Erika 2018. szeptember 20., 14:01

A Tompa Miklós Társulat műsorán pénteken két időpontban, 17 és 21 órától szerepel Pozsgai Zsolt kortárs magyar szerző Liselotte és a május című tragikomédiája. A két előadás között 19 órától kerül sor az rdélyi művelődésszervező, Aranka György szobrának koszorúzására.

Az Aranka György által hirdetett felvilágosult eszmék hozzájárultak a város kulturális színvonalának emelkedéséhez. Archív Fotó: Antal Erika

A Magyar Dráma Napján az 1883. szeptember 21-ei Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatójára emlékeznek, ebből az alkalomból a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ünnepi eseményt szervez, Aranka György szobránál helyez el koszorút és idézi a nyelvművelő emlékét.

{A}

Aranka György elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar nyelv ápolása, a magyar nyelven történő művelődés szorgalmazása terén. Élete és munkássága összefonódik Marosvásárhely kultúrtörténetével. Az 1793-ban, azaz 225 éve Marosvásárhelyen megalapított Erdélyi Magyar Nyelvmívelő Társaság a maga korában az erdélyi magyar szellemi élet központjává lett. Az Aranka György által hirdetett felvilágosult eszmék hozzájárultak a város kulturális színvonalának emelkedéséhez, és ő volt az első állandó magyar színházalapítási kérelem megfogalmazója is.

Koszorúink elhelyezésével ezen cselekedetekre is tisztelettel emlékszünk

– olvasható a Tompa Miklós Társulat közleményében.

Az idén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház felkérésére Spiró György drámaíró fogalmazott meg üzenetet a Magyar Dráma Napja alkalmából.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 2002-ben mutatta be a Csirkefej című tragédiáját Kincses Elemér rendezésében, majd 2007-ben a Prah című komédiát László Csaba vitte színre. De Spiró György volt a fordítója Alexander Galin Válogatás című színművének, illetve az ő dramatizálásában került színpadra a Jaroslav Hašek – Spiró György: Švejk című komédia 2010-ben. A Prah című komédiát a Liviu Rebreanu Társulat 2012-ben tűzte műsorára Cristian Ioan rendezésében. Spiró Györgynek a 2018-as évi Magyar Dráma Napja alkalmából írt gondolatai a koszorúzás alkalmával Tollas Gábor színművész tolmácsolásában hangzanak el.