Még üresen áll a ravatalozó helyéül szolgáló terület a csíkpálfalvi temetőben

Kömény Kamilla 2018. szeptember 20., 13:43

Nem tudták elkezdeni idén a csíkpálfalvi ravataloz építését az elhúzódó „papírmunkák” miatt, de ha minden a tervek szerint halad, jövőben elkezdődik az építkezés.

Csak jövőben kezdődhet el a csíkpálfalvi ravatalozó megépítése Fotó: Pinti Attila

A korábbi elképzeléshez képest később, csak jövőben foghatnak hozzá a csíkpálfalvi ravatalozó építéséhez. Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly októberre elkészültek a ravatalozóépítési tervek, a szükséges engedélyeket is beszerezték, illetve a telekmegosztás is lezárult, azaz önálló helyrajzi számot kapott a temetőben az a terület, ahol a ravatalozó épül majd.

Az azt követő papírmunkát idén tavaszig szerették volna elvégezni, hogy a kivitelező mihamarabb nekiláthasson a munkához – ez azonban elhúzódott. Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere érdeklődésünkre tisztázta, augusztus végén kapták meg az átiratot Csintalan László helyi plébánostól, hogy a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség jóváhagyta az érintett egyházi terület átadását az önkormányzat számára építkezés céljából. Kiemelte ugyanakkor,

a terület továbbra is az egyházé marad, csupán engedélyezték, hogy az önkormányzat beruházhasson rajta.

{A}

További lépésként a hónap végi ülésén a helyi önkormányzati képviselő-testületnek el kell fogadnia a felülépítményi szerződést (románul: contract de superficie), ha ez megtörtént, akkor lehet megkötni az említett szerződést az egyházzal, a telekönyvbe való bejegyzése után pedig jöhet az építkezési engedély kiállítása, a közbeszerzés elindítása a kivitelező nevesítéséért.

E folyamatok lebonyolítása további hónapokat ölel még fel, így valószínűleg jövőben foghat majd hozzá a tennivalókhoz a nyertes cég – részletezte a községvezető. Kérdésünkre azt is kifejtette,

az önkormányzati testület tagjai is a ravatalozóépítés mellett állnak, így valószínű, hogy pozitívan döntenek majd a felülépítményi szerződést magába foglaló napirendi pontról.

Az építkezésről

A beruházás által egy 119,7 négyzetméteres alapterületű ravatalozó készülhet el Csíkpálfalván, amelyben lesz kápolnarész, hidegkamra, raktárhelyiség, mosdók és előtér is. A kivitelezéséhez a számítások szerint 210 ezer lej szükséges, amelyhez a helyi közbirtokosság 50 ezer lejjel járul hozzá, Hargita Megye Tanácsa korábban az áfavisszaosztásból mintegy 80 ezer lejt szánt erre a célra, a helyi önkormányzat pedig a fennmaradó 80 ezer lejt saját költségéből különítette el a célra. A munkálatokkal járó ügyintézést is a helyi önkormányzat vállalta fel.