Hosszú útnak vágott neki a Szejke SK

Zátyi Tibor 2018. szeptember 20., 09:32

Első hivatalos tétmérkőzésén lép pályára csütörtökön délután négy órakor a Székelyudvarhelyi Szejke SK, a férfi kézilabda másodosztály D csoportjának nyitófordulójában a Nagyváradi VSK vendége lesz. A nyáron alakult csapatról az edzővel beszélgettünk.

Az elmúlt hónapban rengeteget dolgoztak a Szejke SK-nál Fotó: Barabás Ákos

„Nagyok az elvárások, hiszen mindenki várja a Szejke SK első tétmeccsét. De többször is kiemeltem, hogy ez nem az SZKC. Az a csapat egy magas szintet képviselt, amikor megszűnt. Mi most nulláról kezdtük az építkezést.

A megalakulás óta egy hónapot töltött együtt a keret, ez idő alatt pedig nagyon sokat dolgoztunk.

Meg vagyok elégedve a munkával, a srácok nagyon fogékonyak voltak, annak ellenére, hogy a keretből többen is dolgoznak az edzések mellett, ez pedig megnehezítette a dolgunkat” – kezdte a beszélgetést az edző.

Fotó: Barabás Ákos

A Szejke SK huszonegy fős bővített kerettel vág neki a másodosztálynak. Előnyt jelent, hogy az edző korábban már dolgozott a játékosokkal. Tíz felnőtt kézilabdázója van a csapatnak, a többiek ifjúságiak.

„Senki sem ismeretlen számomra, hiszen edzettem őket az ifjúsági korosztályban, az SZKC II.-nél, az SZKC-nál vagy a román válogatottnál. Tudom, hogy kitől mire számítsak. Most egy új játékrendszert próbálunk elsajátítani, amivel reményeink szerint látványos, eredményes kézilabdát fogunk játszani” – folytatta Sipos.

{A}

A felkészüléssel elégedett volt az edző, a barátságos mérkőzéseken pedig nem az eredményesség, hanem az új játékrendszer minél jobb begyakorlása volt a cél.

„Voltak hatalmas góljaink, nagyon szép jeleneteink, de buta hibáink is. Ez felkészülésnek tökéletesen megfelelt.

A csapat erőssége a szervezett védekezés és az egyszerű, gyors gólszerzés lesz.

Támadásban labda nélküli kézilabdát akarunk játszani, azaz sokat fogunk mozogni, és az biztos, hogy a végsőkig fogunk harcolni” – hangsúlyozta.

Az első két hely a cél

Az alapszakaszban húsz meccs vár a Szejkére, melyek után az elődöntő tornára feljogosító helyen szeretnének végezni. „Ki akarjuk harcolni, hogy az alapszakasz után további meccseket játszhassunk” – emelte ki Sipos.

Már szerdán elindultak Nagyváradra. Az út előtt egy közös csoportképet készítettek Fotó: Facebook/Székelyföldi Kézilabda Akadémia - SZKA

A D csoportban hat csapat található, az első kettő jut tovább az elődöntő tornára. A Szejke SK első ellenfele, a Nagyváradi VSK az elmúlt években többször is kiharcolta a feljutást a Nemzeti Ligába, ám anyagi gondok miatt nem vállalta az indulást. A nemrég edzőváltáson átesett együttes keretét idős, rutinos játékosok alkotják.

A Szejke SK kerete

Kapusok: Jobb Lőrincz, Orbán Szilárd. Balszélsők: Kónya Hunor, Orbán Levente. Balátlövők: Fekete Róbert, Angelo Tăuțean. Irányítók: Kopacz Csongor, Pál Szilárd. Jobbátlövők: Gabriel Daninfeld, Komporály Attila. Jobbszélsők: Tudor Buguleț, Lázár Ádám. Beállók: Jére Róbert, Szász Előd. A bővített kerethez tartozik: Lőrinczi Lehel irányító, Váradi Csaba szélső, Bálint Dániel Kapus, Gáspár Lehel szélső, Telegdi Attila átlövő, Hadnagy Lóránt beálló, Katona Tamás irányító. Edző Sipos Lóránt, kapusedző Kocs Levente, gyúró Koffol Gábor.

A Nagybányai Minaur II.-ben sok a fiatal, tehetséges kézilabdázó, továbbá pár ukrán játékos is található a keretben. Tordáról kevés az információ, a Potaissa elsősorban azért indított második csapatot, hogy az ifjúsági 1-eseknek legyen még egy versenyzési lehetőségük.

Fotó: Facebook/Székelyföldi Kézilabda Akadémia - SZKA

A Nagyszebeni KC az elmúlt években rendre a középmezőnyben végzett, míg az átalakult Segesvári HCM szintén a feljutásra pályázik.

Kiélezett küzdelem várható, szerintem nem lesznek nagy különbségek a csapatok között. Megjósolhatatlan, hogy kik fognak továbbjutni

– tette hozzá.

A rájátszásba nem juthat nemzeti ligás együttes fiókcsapata.

Csapatot építenek

Amikor a távlati célokról érdeklődtünk, az edző kiemelte, hogy egy nagyon hosszú út kezdetén áll a Szejke SK, és a sikerességhez nagyon sok munka szükséges.

„Egy új csoportunk van, amelynek sok munkával, közös tevékenységgel egy csapattá kell kovácsolódnia. Biztosan mindenkinek jólesne, ha már az első évben kiharcolnánk a feljutást, de vajon a szekér nem előzi meg a lovakat? A Nemzeti Liga sokkal magasabb szint, aminek eléréséhez rengeteget kell dolgozni.

Öt év múlva biztosan sokkal előrébb lesz a kézilabda Udvarhelyen, mint most, de addig nem egy hónapot kell dolgozni, hanem öt évet.

A sport, a kézilabda olyan, mint a színház, mi a nézőkért dolgozunk. Az a feladatunk, hogy visszahozzuk a szurkolókat, megtöltsük a sportcsarnokot, hiszen nélkülük nincs értelme az egésznek. Mi pedig műsort, jelen esetben kézilabdát szolgáltatunk, amivel reméljük, hogy elégedettek lesznek” – zárta a beszélgetést Sipos.

{P16}