Inkább ritkábban legyenek rendezvények Gyergyóban, de azokra legyen kereslet

Pethő Melánia 2018. szeptember 19., 20:49

Összesen negyvenezer látogatója volt tavaly a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ rendezvényeinek, az új évadban még magasabbra szeretné tornázni programjain a részvételi számot az intézmény. Az igényekhez igazodva kívánják alakítani a kínálatot.

A Gyilkostói Sokadalom egyike a közkedvelt rendezvényeknek. Idén is szerepel a művelődési központ eseménynaptárában. Archív Fotó: Kolozsi-Borsos Gábor

Nem szűkítheti csupán a kultúrára tevékenységét a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, önkormányzati fenntartású intézményként az egész lakóközösséget érintő ünnepi események szervezése, lebonyolítása is hatáskörébe tartozik. A városnapi vagy a gyermeknapi szórakoztató rendezvényektől a gazdanapi sokadalmon, a családi sportnapokon át a komolyzenei koncertekig, sokrétű és a lehető legtöbb igénynek megfelelő programkínálatot sorakoztat fel.

„Ha az év napjait arányosan elosztjuk programjaink számával, kiderül, hogy

minden ötödik napra jut egy esemény”

– utalt a 2017-es évi tevékenységre Fórika Sebestyén, a művelődési központ vezetője. Mint részletezte, tavaly 52 rendezvény keretében 200 programot szerveztek, a résztvevők száma pedig duplájánál is több volt, mint Gyergyószentmiklós lakossága: összességében mintegy negyvenezres látogatottsággal zajlottak az események.

Az intézményvezető elmondta, noha így is eléggé zsúfolt az eseménynaptár, néhány éve nagyobb volt a művelődési központ kínálata. Ezen tudatosan változtattak. „Túl volt terhelve az eseménynaptár. Sok program iránt nem volt érdeklődés, ezért igyekeztünk tudatosan szelektálni. Inkább ritkábban legyenek rendezvények, de azokra legyen kereslet. Ezt az irányvonalat követjük idén is. Nem a programok száma hordozza intézményünk sikerét, hanem rendezvényeink jellege, minősége” – fogalmazott Fórika Sebestyén.

Önkéntesek segítik a munkát

A szerteágazó és sok időt, energiát igénylő munkához igencsak kevésnek bizonyul a művelődési központnál dolgozó öt alkalmazott, a nagyobb rendezvényeket fizetett bedolgozók, illetve önkéntesek bevonásával valósítják meg.

{A}

„Örömünkre szolgál, hogy idén elindult az önkéntes programunk” – adta tudtunkra Fórika Sebestyén. Mint mondta, kezdeményezésükre egy önkéntescsoport alakult főként középiskolás diákokból. Jelenleg 63-an vannak, akik segítségére számítani tud a művelődési központ.

Programokban gazdag időszak következik

Az új évad eseménynaptárában is szerepelnek várhatóan nagy tömegeket megmozgató programok. A művelődési központ szervezi ezúttal is a Szent Miklós Napok rendezvénysorát, a március 15-i megemlékezést, a farsangi ünnepségsorozatot, a Családi Sportnapokat, a gyermeknapi rendezvényeket, a Nyári Kulturális Fesztivált, a Gyilkostói Sokadalmat – hogy csak néhányat említsünk a legnépszerűbb események közül.

Legközelebb szombaton kínálnak tartalmas szabadidőtöltést a lakosságnak: az autómentes nap programjait ajánlják mindenki figyelmébe.

Szeptember 27-én az Országjárók, világjárók sorozat legújabb kiadására hívják a közönséget, október elsején az Idősek Világnapja alkalmából a város szépkorú lakóinak szerveznek ünnepet. Október 3-án a Filmtettfeszt keretében filmvetítéssel kedveskednek a nézőknek, míg október 6-án az aradi vértanúk tiszteletére szerveznek megemlékezést.