Három átkelő lesz a csíkszeredai vasútállomásnál

Kovács Attila 2018. szeptember 23., 12:03

Csak a kijelölt helyeken lehet majd áthaladni a vágányokon – ez az egyik legfontosabb változás, amelyet meg kell szokniuk az utasoknak a csíkszeredai vasútállomáson történő munkálatok nyomán. A peronok megemelésével októberben végeznek.

Az első vágány melletti peron is készül. Áthaladás csak kijelölt helyen Fotó: Gecse Noémi

Megszűnik az a lehetőség, hogy bárki bárhol áthaladjon a vasúti síneken, ha egyik vágánytól el akar jutni egy másikig a csíkszeredai vasútállomáson. A magasított peronok kialakítása elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor az utasok már kénytelenek a kialakított átkelőket használni. Az első vágány mellett is épülnek már a peron tartófalai, és mivel ezek magasabbak a korábbiaknál, nem lehet átlépni rajtuk.

Meg kell szokni

Mostanig még üggyel-bajjal bárhol át lehetett haladni a síneken, az utasoknak a magasított peronok miatt kellett nagyobbakat lépniük. Az első peron szintje viszont 55 centiméterrel haladja majd meg a vasúti sínekét, és ezeken a készülő tartófalakon, amelyekből a vasazat is kiáll, már igen nehéz lenne átlépni.

Három olyan átkelőt alakítanak ki a vasútállomásnál – a peronok két végén, illetve középen – amelyek a gyalogosok biztonságos áthaladására szolgálnak, és a továbbiakban ezeket kell használni

– erősítette meg kérdésünkre a munkálatot végző cég illetékese. Mint elmondta, az első sínpár melletti peron vasbeton tartófalai és a födém jövő héten elkészül, ugyanakkor védőkorlátot is szerelnek fel erre a vasútállomás melletti oldalon.

,,Meg kell szokni, hogy átjárás az erre kialakított helyen történik, ahogy a nagyobb állomásokon is” – hívta fel a változásra a figyelmet a munkavezető.

Fotó: Gecse Noémi

Megfelelő kivilágítás

Azt is megtudtuk, hogy a betervezett munkálatokkal október végére elkészülnek, ez tartalmazza az új lámpaoszlopok és világítótestek felszerelését is az épület előtti, illetve az egyes és kettes vágányok közötti területre, ahol a kábeleket már elhelyezték. Az oszlopok közül kettő 12 méteres magasságú lesz, a lámpák pedig megfelelő kivilágítást biztosítanak az egész állomás előtti részen.

Megérkeztek az új, előregyártott betonelemek is, amelyekből a második és harmadik, illetve a harmadik és negyedik sínpár közötti peronok járószintjét alakítják ki, a régieket pedig elszállítják.

{A}

A Román Vasúttársaság (CFR) brassói területi igazgatósága most anyagi fedezetet igyekszik szerezni a vasútállomás épülete és az új peronok közötti megrongálódott, gödrös burkolat újraaszfaltozására is, mivel ennek állapota teljesen elüt az új körülményektől – tudtuk meg.

Különböző magasságok

Nem a pénzhiány, hanem az érvényben lévő előírások miatt, az utasok biztonsága érdekében alakítják különböző magasságúra a peronok járószintjét – ezt korábban a vasúttársaság brassói területi igazgatóságának vezetője, Ioan Pintea ismertette. Egy olyan mértékű emeléshez, amilyet például Tusnádfürdőn végeztek, legalább három méter szélességű peronra lett volna szükség, viszont a vágányok között Csíkszeredában ennél sokkal kevesebb hely van. A folyamatban lévő beavatkozás költségeit, több mint kétmillió lejt a vasúttársaság saját jövedelméből biztosítja. Több mint négy évvel ezelőtt még az állomásépület felújítását is tervbe vették, és kivitelezési szerződést is aláírtak ennek érdekében. Az elvégzett szakértői vizsgálat azonban megállapította, hogy az épület megerősítésre szorul, amelynek költsége jóval nagyobb, mint a felújításhoz rendelkezésre álló összeg, amely azóta is hiányzik.