Robbanás történt az iskolában, a takarítónő és egy diák megsérült

Simon Virág 2018. szeptember 19., 19:41

A 49 éves takarítónő és egy nyolcadikos diák szenvedett égési sérüléseket a mezőszabadi általános iskolában szerdán reggel történt robbanásban. Az előzetes vizsgálatok szerint a detonációt gázszivárgás, illetve egy meggondolatlan cselekedet okozta.

Fotó: Haáz Vince

A Vasile Sabadean Általános Iskolában szerdán reggel hetven diák és hét pedagógus volt az osztálytermekben, amikor hatalmas robaj hallatszott. Mint Minerva Bordeanu, az iskola igazgatónője elmondta, az öt-hatodik osztálynak helyet adó teremben az iskolába érkező diákok gázszagot éreztek, és ügyesen elhagyták a helyiséget, valamint értesíteni akarták a tanárokat. A folyosón találkoztak a takarítónővel, akinek szóltak, hogy gázszag van. A takarítónő bement az osztályba, és vele tartott egy kíváncsiskodó nyolcadikos diák is a szomszédos osztályteremből.

Meggondolatlanul cselekedett a takarítónő, mert meggyújtotta a gyufát és bedobta a kinyitott kályhaajtón. Ekkor történt a robbanás.

Fotó: Haáz Vince

„A csempekályhában és a környékén felgyűlt gáz a gyufa hatására berobbant. Tűz nem ütött ki. A takarítónő és a diák égési sérüléseket szenvedett” – mondta az igazgatónő, akitől megtudtuk, hogy az érvényben lévő törvények szerint rendszeresen ellenőriztetik a csempekályhákat egy erre szakosodott céggel, és erre legutóbb idén májusban került sor. Azt is megtudtuk tőle, hogy

a robbanást követően a diákokat hazaküldték, és még nem tudták szerdán kora délután, hogy csütörtökön lesz-e tanítás vagy sem.

A helyszínre várták a csempekályhák korábbi ellenőrzését végző cég szakembereit és a gázszolgáltató képviselőit, hogy kiderüljön, biztonságos-e az iskola, és lehet csütörtökön folytatni a tanítást.

{A}

Ottjártunkkor a szóban forgó osztályteremben rendőrök és önkéntes tűzoltók ültek, az iratokat töltötték ki. A tűzoltóság illetékese, Gagyi Mihály az esetet követően megerősítette, gázszivárgás miatt keletkezett a robbanás, miután a takarítónő meggyújtotta a gyufát.

Szerencsére viszonylag kis mennyiségű gáz gyűlt fel, ellenkező esetben katasztrofálisak lehettek volna a következmények

– tette hozzá Gagyi Mihály.

Fotó: Haáz Vince

A csempekályháról hiányzott a biztonsági csap, egyelőre nem tudni, hogy mikortól, mint ahogy azt sem, hogy a gyermekek piszkáltak oda a gázcsaphoz, és azért történt a gázszivárgás, vagy más oka van a meghibásodásnak. A következő napokban végzett szakvizsgálatok során választ keresnek ezekre a kérdésekre is. A rendőrség büntetőjogi kivizsgálást indított.

Fotó: Haáz Vince

A két sérültet a kórházba szállították. Mariana Negoiță, a sürgősségi kórház sajtószóvivője a délelőtti órákban azt nyilatkozta, hogy a 49 éves hölgy első és másodfokú égési sérüléseket szenvedett az arcán, és beutalják az égési sebeket kezelő osztályra. A 14 éves diáknak leperzselődött a szempillája és szemöldöke, illetve a szemkörnyékén voltak égési sérülései. Őt a szemészetre fogják átvinni, hogy megvizsgálják, károsodott-e a látása.