Vádalkut kötött a Maros megyei pópa, íme a büntetése

Székelyhon 2018. szeptember 19., 18:30

Vádalkut kötött Cristian Pomohaci volt ortodox pap a főügyészség ügyészeivel. Az egyezség értelmében folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetést rónak ki rá, és kilencven nap közmunkát kell végeznie – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Az országos román televíziók is felkapták a mosoni pap ügyét, egy időben sok újságíró megfordult a településen. Archív Fotó: Bakó Zoltán

Az ügyészek szerint 2012 januárja és 2017 októbere között a népdalénekesként is ismertté vált volt pópa a reálisnál 684 487 lejjel (152 883 euróval) kevesebb jövedelmet vallott be az adóhatóságnak, 136 572 lejjel károsítva meg így az államot. Jövedelme a tulajdonában levő tizenegy ingatlan bérbeadásából származott.

A főügyészség szerdai tájékoztatása értelmében Pomohaci kifizette az okozott kárt. Az ügyészekkel kötött vádalku értelmében folytatólagosan elkövetett adócsalás miatt

egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélik,

ugyanakkor kilencven nap közmunkát kell végeznie.

{A}

Pomohaci ellen kiskorúak szexuális kizsákmányolás céljából történő toborzásának gyanúja miatt is vizsgálatot indított a marosvásárhelyi ügyészség egy hangfelvétel megjelenése nyomán. Később ezt az ügyet is átvette a főügyészség. A nagyszebeni érseki konzisztórium örökre eltiltotta a papságtól a korábban a Maros megyei Székelymosonban szolgáló pópát.