Egy jó üzleti tervvel most megspórolhatják a fiatalok a cégbejegyzés ügyintézési költségeit

Fülöp-Székely Botond 2018. szeptember 19., 17:56

Vállalkozó szellemű fiatal felnőtteket támogat a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), amely a cégalapítással kapcsolatos ügyintézés költségeit biztosítja. Éppen ezért üzleti terveket várnak 18 és 26 év közöttiektől.

Havonta két fiatal elképzeléseinek támogatását vállalta fel az SZMVSZ Fotó: Barabás Ákos

Noha az SZMVSZ eddig csak az iskolásoknak igyekezett információkat, plusztudást és motivációt adni különböző versenyek megszervezése által, most a vezetőség úgy döntött, hogy a felnőtté vált fiataloknak is segíteni fognak – fejtette ki lapunknak Jakab Áron Csaba, a szervezet elnöke. Éppen ezért elhatározták, hogy

pályázatot hirdetnek a 18–26 év közöttieknek, amelyre alaposan átgondolt üzleti terveket várnak.

Ezek közül minden hónapban kiválasztanak két pályamunkát, és segítenek ezen vállalkozások elindításában, mégpedig a cégbeírással kapcsolatos ügyintézés felvállalásával. Az ilyenkor kötelező összegek befizetése – törzstőke, bejegyeztetés díja stb. – egyébként továbbra is a vállalkozót terheli, ám az ügyintézés díja ennek kétszerese is lehet – magyarázta Jakab.

„Egyelőre a bürokratikus folyamattól szeretnénk megszabadítani a fiatalokat, ebben tudunk segíteni. Ezt a feladatot Moldván Emil vállalta fel, aki bejegyeztetéssel, illetve a cégeken belüli módosítások lebonyolításával foglalkozik” – tette hozzá.

Röviden, alaposan

A pályázat meglehetősen kötetlen, hiszen a rövid bemutatkozóhoz

csupán egy 3–4 oldalas üzleti tervet kell mellékelni,

amelyben a jelentkező taglalja elképzeléseit: milyen profilú céget szeretne, milyen összegből indítaná el a vállalkozását, milyen bevételekre és kiadásokra számít az elkövetkező három évben stb. A szervezők ugyanakkor megfelelő átláthatóságot és alaposságot várnak el. A pályaműveket személyesen kell eljuttatni csütörtökönként és péntekenként reggel nyolc és déli tizenkét óra között az SZMVSZ székhelyére, amely a II. Rákóczi Ferenc utca 5. szám alatt, a Stúdió Mozi épületében található. 

{A}

Egyébként csak olyan fiatalok kérhetnek segítséget az SZMVSZ-től, akik nem természetes, hanem jogi személyként szeretnének tevékenykedni, vagyis egyebek mellett korlátolt felelősségű társaságot (kft.) vagy részvénytársaságot (Rt.) alapítanának.

Munkabíró fiatalok

A projekt felelős kapcsolattartója Kiss Mihály elsőéves menedzsment szakos hallgató lesz. Hangsúlyozta, minden segítséget meg szeretne adni a fiataloknak, hogy jó elképzeléseik megvalósulhassanak, illetve hogy életkoruk okán ne becsülje alá őket senki. „Sok fiatal esetében azt láttam, hogy már a középiskolában is olyan erőbedobással tudtak dolgozni tanulmányaik mellett, amire mások 25 év fölött sem képesek. Viszont néha ezek az emberek elvesznek segítség hiányában” – fogalmazott.

A cégalapítás költségei

Moldván Emil lapunknak elmondta, cégalapításhoz minimálisan 200 lejes törzstőkére van szükség, ezenkívül 122 lej illetéket kell kifizetni a cégbíróságon, és további – legkevesebb 196 lejes – jegyzői illetéket. Ha egynél több tulajdonosa van a cégnek, akkor ez az összeg némileg növekszik.