Otthont teremtettek volna tizenkét árvának, de a helyi közösség „bajtól” tartva elutasította

Bíró Blanka 2018. szeptember 20., 09:15

A szotyoriak ellenkezése miatt meghiúsult a Kovászna megyei gyermekvédelem terve, hogy családi típusú házat építsenek a faluban, ahol tizenkét állami gondozásban lévő gyerek lelhetett volna otthonra. Falugyűlésen fakadtak ki a helyiek, hogy a közelükbe ilyesmit ne tervezzenek.

Sokan megjelentek a szotyori kultúrházban megtartott falugyűlésen, ám a többség az otthon megépítése ellen szólalt fel Fotó: Bíró Blanka

A SERA Románia Alapítvány vállalta a ház megépítését, Sepsiszentgyörgy önkormányzata pedig már augusztusban rábólintott, hogy a közigazgatásilag a városhoz tartozó Szotyor területén felajánlanak erre a célra egy 3100 négyzetméteres telket. Meglepetésükre azonban

a lakók heves ellenállásába ütköztek.

Szeptember elején Miklós András falufelelős tanácsülésen ismertette a szotyoriak álláspontját, hogy ellenzik a ház megépítését, mert

attól tartanak, hogy a gyerekeikre rossz hatással lesznek a beköltöző „intézeti fiatalok”.

A gyermekvédelmi hatóság és az önkormányzat vezetői még akkor is bíztak benne, hogy sikerül jobb belátásra téríteni a szotyoriakat, hiszen Kovászna megyében már tizenkét ilyen típusú családi otthon működik, minden településen tárt karokkal fogadták, gyakran az óvodákat, iskolákat is „megmentik”, velük lesz meg az önálló osztályok, csoportok indításához szükséges létszám.

Kedd estére falugyűlést hívtak össze, minden postaládába betettek egy meghívót. A szotyori kultúrházban sokan megjelentek, ám a többség az otthon megépítése ellen szólalt fel. A feszült hangulatú találkozó elején Tóth-Birtan Csaba alpolgármester hangsúlyozta, azt szeretnék, ha nem feltételezések, híresztelések alapján döntenének a szotyoriak, hanem válaszokat kapnának a kérdéseikre, megértenék, hogy az intézmény miként segít a magukra hagyott gyerekeken.

{A}

Vass Mária a gyermekvédelmi igazgatóság vezetője röviden bemutatta a tevékenységüket, beszélt arról, hogy minden családi típusú házban hat alkalmazott gondoskodik tizenkét gyerekről, egy felsőfokú végzettséggel rendelkező nevelő koordinálja a tevékenységet, a gyerekek óvodába, iskolába járnak, részt vesznek a közösség életében.

A jelenleg egy sepsiszentgyörgyi tömbház negyedik emeletén működő otthont szeretnék kiköltöztetni Szotyorba, hiszen egy családi házban jobb körülményeket tudnak biztosítani számukra, mint a panelban, ezért használnák ki az alapítványi támogatást. Itt már megkezdődtek a bekiabálások:

Maradjanak ott, ahol vannak! Itt nincs szükség idegenekre!

– hallatszott a teremből. Közben próbálták árnyalni a véleményüket, hangsúlyozva, hogy a gyerekeket szeretik, de aztán csak visszakanyarodtak oda, hogy első lépésben tíz gyerek jön, aztán egyre többen, biztos romák lesznek, rossz magaviseletűek.

Hiába építik meg ide, mert abból baj lesz!

– mondta az egyik résztvevő. Felhánytorgatták a sérelmeket, hogy az önkormányzat nem törődik Szotyor fejlesztésével, nem épült meg a ravatalozóház, az óvodában rosszak a körülmények.

Felvetették, hogy Soros György finanszírozza a ház építését. Az egyetlen, a gyerekek védelmében felszólaló fiatal hölgyet letorkolták.

Miklós András falufelelős úgy összegzett, a közösség ezt a létesítményt nem akarja, az állami gondozásban lévő fiatalok integrálódása egy nagyobb településen könnyebb, Szotyorban nem nézik majd „jó szemmel őket, és ez nekik sem lesz jó”.

Tóth-Birtan Csaba és Vass Mária keserű szájízzel távoztak a találkozóról, egyetértettek abban, hogy Szotyorban semmiképp nem épülhet meg a ház, hiszen „nem tudnák a gyerekeket biztonságban, sok emberből árad az ellenségesség”. Megpróbálnak más telket találni, summázott az alpolgármester.