Jó napot! Van itthon valaki, aki dolgozni akar?

Bíró Blanka 2018. szeptember 19., 16:52

Házról házra járva kutatják fel a 25 évnél fiatalabb munkanélkülieket országszerte. A projekt háromszéki vezetője szerint sokan azért mennek külföldre, mert nem tudják, hogy itthon is megkereshetik az 500 eurót – erről próbálják meggyőzni őket.

Nagy szükség van a hegesztőkre Kovászna megyében. Meg is fizetik a jó szakembereket. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Mint Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta, a projekt keretén belül már jövő héttől öt alkalmazott járja a megye falvait, ha szükséges, minden házba bekopognak, de felveszik a kapcsolatot a polgármesterrel, a helyi lelkésszel, iskolaigazgatóval, hogy

beazonosítsák a munkanélküli fiatalokat.

Már a helyszínen összeállítják az iratcsomókat, nyilvántartásba veszik őket, nem kockáztatják, hogy másodszorra már esetleg nem találják otthon.

Kelemen Tibor valószínűnek tartja, hogy a fiatalok egy része külföldön vállal idénymunkát, de abban bízik, hogy a téli hónapokra hazajönnek, és talán sikerül itthon maradásra bírni őket.

„A 2250 lejes foglalkoztatási támogatás nyomós érv lehet arra, hogy itthon vállaljanak munkát,

sokan azért mennek külföldre, mert nem tudják, hogy itthon is megkereshetik az 500 eurót,

erről próbáljuk meggyőzni őket” – részletezte az igazgató.

A népességnyilvántartó adatai szerint csak Kovászna megyében 4000 olyan 16 és 24 év közötti fiatal van, aki már befejezte a tanulmányait, de nem vállalt munkát, és a munkaerő- elhelyező ügynökség adatbázisában sem szerepel.

{A}

Kelemen beszélt egyúttal arról is, hogy a szakképzetleneknek is próbálnak segíteni, jövő héten, szeptember 26-án inasbörzét szerveznek, erre 200, a nyilvántartásukban szereplő szakképzetlen munkanélkülit hívtak meg. Reméli, legalább ötven személyt sikerül bevonni az inasképzésbe, ez esetben korhatár sincs, és egyik félnek sincs kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy az inasévek lejárta után fenntartsák a munkaviszonyt.

Az igazgató hangsúlyozta, a munkaadók folyamatosan panaszkodnak, hogy miközben több mint 3000 munkanélküli szerepel a nyilvántartásban, a meghirdetett állásaikra nem küldenek jelentkezőket. A munkanélküliek többsége szociális segélyből él, sokan nem is akarnak már munkát vállalni, vagy csak napszámosként, alkalmanként dolgoznak – mutatott rá a szakember.

Meglátása szerint ugyanakkor a cégeknek is nagyobb erőfeszítést kellene tenniük, például nyílt kapukkal népszerűsíthetnék a különböző szakmákat. Kovászna megyében ugyanis például

egyáltalán nem találnak hegesztőt

– a fiatalok nem akarják megtanulni, mert csak annyit tudnak róla, hogy „piszkos és fárasztó”, bár egy kreatív és nagyon jól fizetett szakma – emelte ki Kelemen Tibor.