Ha már most virágoznak a gyümölcsfák, mi marad tavaszra?

Fülöp-Székely Botond 2018. szeptember 19., 15:50

Furcsa jelenségre figyelhettek fel az udvarhelyszéki gazdák, sok helyen ugyanis idén másodjára is virágba borultak a gyümölcsfák. Székely Csaba agrármérnök szerint a kedvező időjárásnak tudható be az őszi virágzás, ami ugyanakkor negatívan befolyásolhatja a jövő évi termést.

Néhol még a termést sem szedték le a fákról, azok mégis virágba borultak a kedvező időjárás miatt Fotó: Barabás Ákos

„Az őszi virágzásnak egyszerű a magyarázata, mégpedig hogy kedvező volt az időjárás. Nagyon korán tavaszodott ki, így a virágzás után időnap előtt kezdődött el a termőrügyek fejlődése, az úgynevezett differenciálódásuk, aminek normális esetben július végétől szeptember közepéig kell megtörténnie” – fejtette ki Székely Csaba agrármérnök, aki egyelőre csak Udvarhelyszéken tapasztalta a jelenséget. Mint mondta, ehhez hozzájárult az is, hogy volt elég eső, illetve a napsütésből sem volt hiány.

{A}

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szintén az időjárásnak tulajdonítja az őszi virágzást. Mint mondta, ő idén még nem tapasztalt ilyet sem Csík-, sem Gyergyószéken, ám köztudott, hogy Udvarhelyszéknek valamivel melegebb a klímája, így itt inkább előfordulhat a mostanihoz hasonló jelenség.

Ha már most kinyílt a virágok egy része, mi marad tavaszra?

– tette fel a költői kérdést Székely Csaba. Hangsúlyozta,

a jelenség miatt jövőre terménykiesésre számíthatnak a gazdák,

mivel a virágok, illetve a belőlük kialakuló fejletlen termések elhasználják a fák tápanyagtartalékát, így abból nem marad elegendő tavaszra. Rámutatott, a problémák mérséklése érdekében

javallott mielőbb eltávolítani a virágokat, illetve a kezdetleges terményt,

így csökkenthető a tápanyagveszteség. A gyümölcs idén már úgysem tudna beérni, hiszen közelednek a téli hónapok.

Fotó: Barabás Ákos

Az is fontos, hogy a gazdák minél tovább zölden, egészségesen tartsák a fák lombozatát – ez egyébként más esetekben is javasolt –, hogy a levelek minél több táplálékot termelhessenek, ami így elraktározódhat a tavaszi időszakra – tanácsolta Székely. Ezt a betegségek – lisztharmat, varasodás – elleni permetezéssel, öntözéssel, illetve tápanyag-utánpótlással lehet elérni. Utóbbi célra egyébként az állati eredetű trágya a legmegfelelőbb.

„Ezt idén sokan elmulasztották, viszont nagyon fontos lett volna, hiszen bőséges volt a termés, így a gyümölcsfák rengeteg tápanyagot használtak el. Aki nem gondoskodott a tápanyag-utánpótlásról, az amúgy is pórul járhat, hiszen előfordulhat, hogy két évig nagyon gyengén teremnek majd a fái” – fogalmazott az agrármérnök.