Tanévkezdés engedély-visszavonást eredményező ellenőrzéssel

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 19., 11:41

A gyergyószentmiklósi értelmi sérülteket fejlesztő központban is elkezdődött a tanév. A Napsugár az esőben Egyesület által működtetett intézményben idén sem volt felhőtlen az kezdés. A működési engedély nélkül, kevés szakemberrel rajtoló tanév első hetében már ellenőrzéssel szembesültek.

Idén sem kezdődött zökkenőmentesen a tanév. Archív Fotó: Baricz Tamás Imola

A 21 éve létesült, félszáz gyergyószéki értelmi sérültet foglalkoztató napközi léte folyamatosan veszélyben van. A működési engedélyt a tűzoltósági bizonylat hiánya miatt nem kapta meg a napközi. Az épület körüli garázsokat, melyek akadályozták a tűzoltósági engedély megszerzését, időközben lebontották, viszont az épületen belül is átalakításokra van szükség. Az önkormányzat szakcéggel kötött szerződést a tervezésre, a kivitelezésére, de az engedély megszerzése meg odébb van.

A licensz hiányában az értelmi sérültek után járó összegekre a gyergyószéki önkormányzatok nem tudtak szerződést kötni.

{A}

Több szakembertől kellett megválnia a fejlesztő központnak,

jelenleg három, a tanfelügyelőség alkalmazásában lévő pedagógus és két fejlesztőszakember fogadja a gyerekeket, fiatalokat. Újabb munkatársak alkalmazásának megoldása még várat magára, ez ügyben a tanfelügyelőség és az oktatási minisztérium segítségét kérték.

A tanév első hetén munkaügyi ellenőrzést tartottak a napköziben.

A Hargita megyei szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények ellenőrzése során a mi napközinkbe is bekopogtak. Mivel nincsen működési engedélyünk, visszavonták a szociális szolgáltatásra feljogosító engedélyt, akkreditálást is. Október végéig kaptunk haladékot, hogy a minisztériumnál újra engedélyeztessük a szolgáltatást. A működési engedély beszerzésére pedig december végéig kaptunk haladékot

– ismertette Csata Kinga az intézmény vezetője. Hozzátette: „A lehetetlen törvénykezések mellett segítőkész emberekkel találkoztam, és mindent megteszek, hogy a gyerekeknek lehetőséget nyújtsunk a fejlődésre.”