Nem lehet elégszer ismételni: több véradóra van szükség

Simon Virág 2018. szeptember 19., 14:03

Szeptember első felében némiképp nőtt a számuk, de még mindig nincs elegendő véradó Marosvásárhelyen – mondta érdeklődésünkre Marinela Lazăr, a regionális vérközpont sajtószóvivője. Ahhoz, hogy az átlagos vérszükségletet le tudják fedni, a vérközpontnak napi hatvan véradóra van szüksége.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A nyári időszakban drasztikus csökkenni szokott a véradók száma, főképp a szabadságolások miatt. Maros megyében júliusban és augusztusban csökkent is ezek száma, de nem volt kritikus a helyzet. Ahhoz, hogy az átlagos vérszükségletet le tudják fedni, a Marosvásárhelyi Regionális Vérközpontnak napi hatvan véradóra van szüksége, ez a a nyári hónapokban csak negyven körül volt.

{A}

Mint Marinela Lazăr a központ sajtószóvivője és pszichológusa elmondta,

szeptember első két hetében némiképp emelkedett a véradók száma, de még mindig nem érte el a szükséges napi hatvanat.

A szakember arról is beszélt, hogy vannak bizonyos tévhitek, amelyek a véradással kapcsolatosak, s jó, ha a marosvásárhelyiek, de a más településen élők is tájékozódnak a véradás feltételeiről és amennyiben vért adhatnak jelentkeznek a központban. A regionális vérközpont honlapja kétnyelvű, magyarul is pontosan le vannak írva a fontos tudnivalók.

Van, akik azt gondolják, hogy koruk vagy súlyuk miatt nem adhatnak vért. Jó tudni, hogy vért adhat az, aki

  • egészséges 18 és 65 év között személy, testsúlya pedig nem kisebb 55 kilogrammnál;
  • az utóbbi 6 hónapban nem esett át műtéti beavatkozáson;
  • nem szenved a következő betegségekben: B vagy C típusú hepatitisz, szifilisz, epilepszia, cukorbetegség, gyomorfekély, szívbetegség, asztma, allergia.

A véradás egy egészségügyi vizsgálatot is jelent, hiszen a regionális központ szakorvosa megvizsgálja a jelentkezőt, s a levett vért is ellenőrzik. A véradást követő második napon a vért megvizsgálják, és többféle készítményt állítanak elő belőle a betegek szükségleteinek függvényében. Minden tasak vérből 3–4 vérkészítmény készül, ami sok beteghez eljut. Az analízisek elvégzése után a vérkészítményeket konzerválják, majd szétosztják a kórházakban a rászoruló pácienseknek.

Egészséges férfiak évente ötször, a nők évente négyszer adhatnak vért.

Bár a véradás egy önkéntes gesztus a segítő szándékú személyek a véradás után 7 étkezési jegyet kapnak, igazolást a munkahelyre vagy iskolába, egyetemre, s egyhavi 50 százalékos kedvezményt a marosvásárhelyi tömegközlekedési eszközökön.

A sajtószóvivő elmondta, hogy bár számos tájékoztató kampányuk volt, még mindig sokan vannak, akik azt gondolják, hogy nem fontos a véradás, hogy nekik olyan átlagos vérük van, hogy abból biztos sok van a központban. Marinela Lazăr többször kihangsúlyozta, hogy biztatni kell az embereket, hogy jöjjenek és adjanak vért, mert sok a beteg, akinek szükség van a vérre és az ebből készült készítményekre. Megkérdeztük, hogy mikor és hol találkozhatunk a mobil véradó központtal, amelyet egy autóbuszba szereltek fel. Az illetékes elmondta, Maros megyében csak októberben lehet majd a mobil központban vért adni, azoknak a településeknek a névsorát, ahol a mobil központ állomásozni fog, hamarosan közlik.