Látványos az előrelépés a gyimesfelsőloki új plébániaépületnél

Kömény Kamilla 2018. szeptember 23., 11:04

Pályázati pénzek, az egyházadó és a helyi hívek adományainak felhasználásával finanszírozza a gyimesfelsőloki római katolikus plébánia az új plébániaépület és közösségi ház építését. A munkálatok második szakasza a végéhez közeledik.

Forrás: Gyimesfelsőloki római katolikus plébánia

Tavaly júliusban fogtak hozzá az építkezéshez a kivitelező munkásai a helyszínen, októberre pedig elvégezték az alapozási munkálatokat, és a második szint kialakításán dolgoztak – annak befejezése után pedig leállították a munkát. Idén júliusban újra munkához láttak a mesterek: a tetőtér megépítésével, az épület befödésével, az ereszcsatornák felszerelésével folytatták a tennivalókat – számolt be érdeklődésünkre Vass Nimród István. A helyi plébános megjegyezte,

a tervek szerint egy hónapon belül befejezik az idénre tervezett munkálatokat,

addigra helyükre kerülnek a külső nyílászárók, és felhelyezik a villámhárítót is.

{A}

Azt is megtudtuk, hogy az idei munkálatok kifizetésére ausztriai, magyarországi pályázati forrásokat használnak fel, valamint a tavalyhoz hasonlóan a megyei önkormányzattól is számítanak támogatásra. Ugyanakkor arra is rámutatott a plébános, minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy mihamarabb használhatóvá váljon az épülő létesítmény, így

a hívek nagyvonalú adományait és az egyházadó nem működésre fordított részét is a beruházásra költik.

Arra a kérdésünkre, hogy mivel folytatódik a munka jövőben, Vass Nimród István felsorolta: a vakolás, a víz- és szennyvízrendszerek bevezetése, a villanyhálózat kiépítése, az épület szigetelése és az egyéb belső munkálatok – ám korántsem biztos, hogy mindezeket egy év alatt sikerül befejezni.

A háromszintes létesítmény nemcsak plébániaként, hanem közösségi házként is funkcionál majd, hiszen a plébános lakása – két szoba fürdővel – mellett lesz benne négy vendégszoba az egyházi ügyekben a településre látogatók számára, két – egyenként 52 négyzetméteres – közösségi terem, iroda, konyha, ebédlő, kamra, kazánház, pince, garázs.

A munkálat teljes értékét egymillió lejre becsülik.

Miért szükséges az építkezés?

A gyimesfelsőloki plébánia jelenlegi épületét még 1905-ben építtette fából Bodor József templomépítő, azóta viszont több alkalommal is szükségessé vált javításokat, beavatkozásokat végezni az épületen, hogy lakható legyen. Emellett megfelelő termek – közösségi terek, hittanterem, iroda, vendégszobák – hiányában problémát okoz a különböző tevékenységek megtartása az épületben. Miután a plébános készíttetett egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a régi épület kibővítése és felújítása – még ha a faanyagot a plébánia biztosítja is – annyiba kerül, mint egy új felépítése „pirosba”, akkor inkább az utóbbi lehetőség mellett döntöttek.