Olaszországban remekelt a gyergyói sífutó

Gergely Imre 2018. szeptember 19., 10:02

A romániai ifjúsági sífutó-válogatott csapatával olaszországi felkészülésen vett részt Fórika Szabolcs, a Gyergyószentmiklósi ISK sportolója. Elmondható, igencsak jól kezdődik számára a szezon. Egyelőre kerekeken és nem havon, de nemzetközi szinten is kiválóan teljesít.

Fórika Szabolcs havon és görsível is jó eredményeket tudhat magáénak Fotó: Jánosi István

„Szabolcs ott volt a legjobbak között, nagyon kevés, pár másodperc hiányzott a dobogós helyekhez, pedig nagyon erős mezőnnyel kellett megküzdenie” – így foglalta össze röviden Jánosi István, aki a Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub mellett a válogatottnál is szakedzőként segíti a fiatalok fejlődését.

Fórika előbb az U18-as korosztály számára kiírt olasz nemzeti bajnokságon vett részt, több mint nyolcvan vetélytársával. A Forni Avoltriban lezajlott viadalon a 10 kilométeres szabad stílusú (korcsolya) próbán mindössze 18 másodpercre az elsőtől és 3 szekundumra a 3. helyezettől negyedikként ért célba a gyergyói sportoló.

Fotó: Jánosi István

Innen Trentóba és Val di Fiemme-be költöztek át, ahol az U20-as korosztálynak rendezett, négy versenyből álló világkupafutamon állt rajthoz a romániai csapat. Itt ismét egy 4. helyezés sikerült Fórikának, és ugyancsak másodperceken múlt a dobogó a 2,5 kilométeres versenytávon, ahol hágóra kellett sízni.

Tizenhatodik helyezés következett 160 méteres sprintben, majd egy 8. hely a 10 kilométeres korcsolya stílusú megmérettetésen. A három versenynap eredményei alapján összeállított időeredmény és pontszámok szerint a negyedik napon 20 kilométeres klasszikus stílusú üldözéses versenyben kellett bizonyítani. Ötödik hely lett az eredménye.

{A}

Hamarosan újabb nemzetközi kihívás következik Fórika Szabolcsnak, Görögországban fog versenyezni a Balkán-bajnokságon, immár a felnőttek mezőnyében. Aztán október elején zajlik a román görsíbajnokság – nyilvánvaló győzelmi esélyekkel –, majd pedig jön a sífutók igazi szezonja, a havas versenyekre való felkészülés Ausztriában, végül pedig a havas versenyévad – mondta el Jánosi István.